Van Nistelrode

Feyenoord-trainer Bert van Marwijk staat over het algemeen bekend als een man zonder kapsones. Geen woorden, maar daden, inderdaad. Juist daarom viel hij half november zo door de mand, toen hij een potje begon te piepen over de lengte van de competitie. De jongens snakten naar de winterstop, heette het in de Kuip. Mag ik daar even op z’n Rotterdams op reageren? Komt ie: pleurt effe mooi op, jij! Wat een onzin. Moet je eens in Engeland kijken. Daar hebben ze geen winterstop. Daar voetballen ze op 26 december en op 1 januari gewoon tussen de kalkoen en de pudding door. En het mooie is: veel van die prachtige wedstrijden zijn nog live op de tv ook. Met commentaar van Hugo Walker, wat wil een mens nog meer. Nee, RTL 5 is helemaal mijn zender deze winter. Geen oeverloze analyses met Jack van Gelder en Hans Kraaij, maar twee keer 45 minuten zuivere speeltijd genieten van veel Roy Keane-look-alikes, technische hoogstandjes van Thierry Henry en briljante steekpassjes van Dennis Bergkamp. Met hem er nog bij hadden we die Ieren helemaal weggetikt (Londen-Dublin, dat moet toch te doen zijn met een auto) en met Ruud van Nistelrooy in deze vorm waren we deze zomer ongeslagen wereldkampioen geworden. Van Gaal, je wordt bedankt. En intussen staan we allemaal wel te juichend dat ie eindelijk opgedonderd is, maar het is toch tekenend voor de malaise in het Nederlandse voetbal dat de KNVB zolang om een nieuwe bondscoach heeft moeten leuren. Het schijnt dat Kesler behalve Korbach zo ongeveer iedereen wel gehad had toen hij uiteindelijk met Advocaat op de proppen kwam. Haagse Dickie, die bij Glasgow Rangers zo ongeveer honderd miljoen Schotse ponden heeft mogen investeren (wie zei daar dat Schotten zuinig zijn?) maar gewoon weer kansloos tweede staat achter Celtic. Een part-time bondscoach, dat kan dus alleen in Nederland. Gelukkig wordt Wim van Hanegem zijn assistent en dat vind ik wel weer goed. Er is niemand die zo mooi “Van Nistelrode” kan zeggen.

Copyright Peter Bonder.

Met dank aan 360SportsIntelligence.