Herendubbel

Het zal u niet ontgaan zijn: de verkiezingen komen eraan. Veel politici wringen zich weer in de vreemdste bochten om het stemvee te behagen. En dan is de sport natuurlijk een lekker middel om te scoren, want meer handen aan het bed en kortere wachtlijsten in de gezondheidszorg zijn nu eenmaal geen thema’s waarmee je de handen op elkaar krijgt. En het zal de gemiddelde Nederlander al helemaal jeuken dat je voor een eenvoudig retourtje met de trein tegenwoordig eerst een halve dag vrij moet nemen, dat het asfalt op Schiphol belijnd kan worden met alle cocaine die er in beslag genomen wordt en dat er onvoldoende onderwijzers zijn om onze kinderen een beetje fatsoenlijk lezen en rekenen bij te brengen. Nee, de sport als speerpunt: dat is een kans voor open doel en je zou dus wel gek zijn als je die liet lopen.

Pas geleden debatteerden de lijsttrekkers van de grote partijen onder leiding van Paul Witteman (voor al uw schnabbels) over de rol van de sport. Rosenmöller, Melkert, Balkenende, Marijnissen en De Graaf boden tegen elkaar op om de gunst van het stemvee met klinkende munt voor zich te winnen. Het was een genante vertoning van plotselinge sportgezindheid en de twee afwezige politici hadden dan ook groot gelijk door weg te blijven. Dijkstal had een afspraak met een basisschool en Pim Fortuyn was niet uitgenodigd, maar was waarschijnlijk ook niet gekomen als ie wel uitgenodigd was. Pim Fortuyn houdt niet van sport. Professor Pim is namelijk, zoals hij zelf zegt, een intellectueel en intellectuelen houden dus niet van lichamelijke inspanningen, stel je voor zeg, daar word je maar moe van. Nou ja, een potje herendubbel in de darkroom, daar is meneer nog wel voor te porren.

En intussen is het met al die mooie verkiezingsbeloften nog maar zeer de vraag of er iets van terecht komt. Eerst zien, dan geloven: Blinde Maupie zei ’t al. Het is immers alweer bijna twee jaar geleden dat onze zwemploeg van Inky en Hoogie beladen met goud en zilver uit Sydney terug kwam. Vorige week stond in de krant, dat de gemeente Eindhoven na een “aanvullend haalbaarheidsonderzoek” tot de conclusie is gekomen, dat er een nieuw nationaal zwemstadion moet komen. En het zal nog eens twee jaar duren voordat het, eind 2004, eindelijk in gebruik kan worden genomen. Tegen die tijd is het water misschien wel op, wie zal ’t zeggen.


Copyright Peter Bonder.

Kijk ook op www.twentesport.com.