“Goa sloan!”

Ik las laatst bij de kapper in de Beau Monde een column van Danielle van ’t Schip, de vrouw van de veel geplaagde voetbaltrainer. Daarin onthult zij, waarschijnlijk onbewust, één van de oorzaken voor de vrije val van FC Twente op de ranglijst: ze wordt ’s nachts om vier uur spontaan wakker met een hoofd vol ideetjes, gaat even later pardoes aan de keukentafel zitten en schrijft zomaar de ene column na de andere. Vervolgens komt Johnny naar beneden stommelen, leest een paar van die gezellige niets-aan-de-hand-stukjes en kan daarop de slaap niet meer vatten, waardoor hij er gedurende de rest van de dag als een zombie bijloopt en de jongens niet kan motiveren.

Even afgezien van het feit, dat mijn vrouw het niet zou pikken als ik haar om vier uur ’s nachts wakker maakte met wat ik nou weer bedacht, gedaan of meegemaakt had, kunnen het bestuur en de supporters opgelucht ademhalen en gerust gaan slapen. De oplossing om aan alle misère een einde te maken, is immers even doeltreffend als voor de hand liggend: Danielle moet onmiddellijk stoppen met haar schnabbelbabbels in de Beau Monde, waardoor de nachtelijke rust in Huize van ’t Schip terugkeert en Johnny weer het wakkere mannetje kan worden.

Intussen moeten zijn media-adviseurs misschien ook eens wat anders verzinnen om hem wat handiger te laten presenteren. Als iemand van een sportprogramma je vraagt, welke spelers je zou willen hebben als geld geen rol speelde, dan moet je dus niet met een antwoord als “Van Nistelrooy” aankomen. Nee, dan zeg je dat je Vennegoor, Van Halst, Oude Kamphuis en Mulder wel terug zou willen hebben. Dan scoor je tenminste bij je regionale supporters en wie weet word je dan ooit nog wel eens ereburger van Hertme. En als ze bij Studio Sport willen weten, of je je wel eens hebt afgevraagd waar je aan begonnen bent, dan zeg je gewoon: “Nee natuurlijk, wat dacht jij dan?” Zo doe je dat als volwassen grotemensentrainer. Je bent prof of je bent geen prof en echte profs twijfelen niet aan zichzelf. Doe je dat wel, dan is het hek in no-time van de dam. Ga maar na: zelfs de voorzitter van Vak-P heeft voor dit seizoen de moed al opgegeven (“waardeloos, brandhout”) en de harde kern reageert de frustraties van zich af onder het motto “Goa sloan a’j veur Twente bint”.


Copyright Peter Bonder.

Kijk ook op www.twentesport.com.