Watjebal

Geintje van de FIFA: het Nederlands voetbalelftal staat op de negende plaats van de wereldranglijst. Weliswaar achter Frankrijk, Argentinië, Brazilië, Italië, Columbia, Portugal, Spanje en Mexico. Maar nog wel voor Duitsland, Joegoslavië, Kameroen, België en nummer achttien Ierland, dat ons in september nog even terecht als kansloos uit de WK-kwalificatie kegelde. Nu is zo’n negende plaats misschien wel leuk en aardig voor zo’n klein landje, maar als iemand dit wil gaan gebruiken als argument, dat het met ons voetbal helemaal zo slecht nog niet gaat, dan volgen hier enkele feiten, die het tegendeel staven.

Vorige week meldde de KNVB, dat de eredivisieclubs over het vorige seizoen samen ruim 26 miljoen euro verlies hebben geleden. Eén van die clubs is Vitesse, dat klinisch reeds vele keren is doodverklaard, maar alleen nog teert op de ijdelheid en de egotripperij van enkele Gelderse bestuurders, die op een vergelijkbare positie in het bedrijfsleven allang een schop onder hun kont hadden gehad. Dit seizoen werden FC Den Bosch, Eindhoven, ADO Den Haag, Emmen, Cambuur, MVV, TOP Oss en FC Zwolle door hun gemeentebesturen voor een dreigend faillissement behoed. Het zijn bodemloze putten, die uitsluitend op kosten van de belastingbetaler kansloos kunnen blijven vegeteren. Maar ook het beursgenoteerde Ajax leeft in feite ver boven zijn stand: in de eerste helft van dit seizoen leden de Godenzonen een verlies van 4,7 miljoen euro op een omzet van bijna 30 miljoen. Een belangrijke reden hiervoor is de post “salarissen”, die dankzij de aanwezigheid van 52 (!) contractspelers meer dan de helft van de omzet kannibaliseert.

Maar niet alleen in financieel opzicht, ook moreel gezien verkeert het Nederlandse voetbal in een deplorabele staat. Edgard Davids, die zijn bijnaam “pitbull” ook in huiselijke kring alle eer aandoet, was gewoon uitgenodigd om mee te doen met de oefenwedstrijd tegen Spanje. Alsof het Nederlands elftal geen voorbeeldfunctie heeft. Dat vindt Paul Bosvelt kennelijk ook niet. De aanvoerder van Feyenoord heeft vorige week twee wedstrijden (!) binnen vier dagen (!) gespeeld en is “toe aan rust”. Zijn collega Van Hooijdonk heeft ook al afgezegd omdat meneer zich tweede keus voelde. Mijn advies aan de bondscoaches: die watjes nooit meer selecteren.


Copyright Peter Bonder.

Kijk ook op www.twentesport.com.