Buitenspel

Jaap Uilenberg zal wel gedacht hebben: half Twente is met vakantie, ik geloof dat ik ook maar eens ga. Nauwelijks een jaar nadat hij zich in het Arke Stadion met veel tromgeroffel en klaroengeschal op het schild had laten hijsen, verlaat hij de burcht van de almachtige kasteelheer Herman Wessels voor een bobo-baan bij de KNVB, waar hij wel wat te vertellen (en ook heel wat te doen) krijgt. Jawel, natuurlijk neemt hij met pijn in het hart afscheid van een fantastische club met fantastische mensen. Maar zijn vertrek heeft al even natuurlijk ook niets te maken met de zeker niet fantastische balans van zijn ene jaar als directeur voetbalzaken bij FC Twente. De winst in de Amstel Cup was al binnen toen Uilenberg aantrad en dat is toevallig wel het enige en meteen ook laatste succes waarop FC Twente een jaar lang goedkoop heeft willen teren.

Heel even hebben ze bovenaan gestaan, maar vanaf dat moment is het team in een vrije val gekomen, die nog knap lang met een plek in de nacompetitie leek af te lopen. Zelfs een kwalificatie voor de Intertoto, de troostprijs voor de verschoppelingen op de Europese bijvelden, bleek te hoog gegrepen. En het is wel heel armoedig om bij je heengaan, dat ik toch niet anders kan zien dan een verkapte vorm van vaandelvlucht, met veel misplaatste poeha te refereren aan de succesvol afgeronde besprekingen inzake de samenwerking met Heracles. Alsof je een lamme en een blinde ineens allebei kunt laten lopen en zien als je ze maar bij elkaar zet.

Nee, Jaap Uilenberg zal niet de herinnering ingaan als de man die FC Twente weer op de voetbalkaart van Nederland heeft gezet. In plaats daarvan lijkt armoe troef het hoogst haalbare bod. De selectie is hopeloos vergrijsd en vertegenwoordigt op de transfermarkt de tweedehands waarde van een stel stoffige winkeldochters. De ooit zo geprezen boerenslimheid uit de tijd van Hilbrink en Olijve heeft plaats gemaakt voor een spelletje kat-uit-de-boom-kijken, waarbij het relatief luttele bedrag van 400.000 euro al te veel is voor een Noors supertalent, dat door de internationale voetbalkenners algemeen wordt beschouwd als één van de toekomstige wereldsensaties. De nood is blijkbaar zelfs zo hoog gestegen, dat we voor onze seizoenkaarten 5% meer moeten betalen. Er werd niet bij verteld, of ze nu ook 5% beter gaan voetballen, zonder Jaap Uilenberg, die zichzelf dus maar snel buitenspel heeft gezet. Maar op dat punt kijken ze bij de KNHB kennelijk niet zo nauw.


Copyright Peter Bonder.

Kijk ook op www.twentesport.com.