Het landsbelang

In de NRC stond laatst een curieus berichtje over de bezorgdheid van Koningin Elizabeth inzake het herstel van de aan zijn voet geblesseerde David Beckham. 'Ik besef dat het erg belangrijk is voor het land', citeerde een verslaggever de vorstin, die verder op de vraag of ze misschien een goede fysiotherapeut kende, behulpzaam antwoordde: 'Mijn kleindochter heeft bewezen dat ze een goede is.' De dochter van Prinses Anne had haar vriend, die bij het paardrijden zijn been had gebroken, kennelijk goed geholpen. Enig erfelijk bepaald nepotisme mag de Queen wellicht niet geheel vreemd zijn, maar haar warme medeleven is wel tekenend voor de sportieve instelling van het Britse koningshuis en scherp contrasterend met de apathische attitude van de Oranjes op het gebied van het nationale plichtsbesef.

Hebt u, bijvoorbeeld, ooit een woord van kritiek vernomen uit Huis ten Bosch over de slonzige tactiek in de uitwedstrijd voor de WK-kwalificatie tegen Portugal, waardoor een zeker lijkende voorsprong werd verspeeld en twee cruciale punten werden verkwanzeld? Hoe reageerde men op Paleis Noordeinde, toen Mario Melchiot op het beslissende moment zijn eigen schaduw mandekking gaf in plaats van zijn Ierse tegenstander in de gaten te houden? En waarom werd er door Hare Majesteit niet kordaat ingegrepen, toen de verantwoordelijke bondscoach Louis van Gaal door de Koninklijke (!) Nederlandse Voetbal Bond de kans en de tijd werden gegund om zichzelf eindeloos te blijven evalueren?

Een parlementaire enquête is misschien wat overdreven, maar een diepgaand onderzoek lijkt me hier toch zeker wel op zijn plaats, al was het alleen maar om herhaling te voorkomen. Het mag niet weer gebeuren, dat de Nederlandse kijkers nauwelijks geïnteresseerd zijn in het WK voetbal, zoals onlangs uit een representatieve steekproef is gebleken. We zijn het lachertje van Europa geworden en het publiek bij Duitsland-Oostenrijk begon vorige week zelfs spontaan te zingen van 'Ohne Holland fahren wir zur WM'. We mogen dit jaar ook al niet meedoen aan het Eurovisie Songfestival, dus het landsbelang staat nu meer dan ooit op het spel. Huis van Oranje, let op uw saeck!


Copyright Peter Bonder.

Kijk ook op www.twentesport.com.