Getijdrek

Sorry als ik u met een verbale schijnbeweging op het verkeerde been zet, maar de titel van dit stukje kan verwarrend zijn. Het woord lijkt op het juttersjargon voor de troep (de drek), die na vloed (het getij) op het strand achterblijft. Ik had daarom waarschijnlijk beter “tijdgerek” kunnen schrijven, dan had u ’t meteen begrepen. We beleven namelijk de WK Tijdrekken, waarop vooral in de laatste poulewedstrijden meer gerekend dan gevoetbald werd. De eerste 90 minuten van Mexico-Italië waren om te smullen, maar het toetje van 4 extra minuten hadden net zo goed schriftelijk afgedaan kunnen worden. En wat moet je daar dan tegen doen als scheidsrechter? Een goede vraag misschien voor “onze” Jan Weegereef, één van Nederlands weinige vertegenwoordigers aldaar, en zeker niet de beste. Als vierde official stuurde hij uiterst dapper bondscoach Katanec van Kroatië naar de tribune. Als scheidsrechter zag hij bij Senegal-Uruguay zeer bekwaam twee originele Schwalbes en een duidelijk buitenspeldoelpunt over het hoofd. En vanmorgen zag ik ‘m weer langs de lijn bij Amerika-Mexico om zeldzaam professioneel 5 minuten blessuretijd aan te geven.

Kan iemand mij misschien vertellen, wie er bij de KNVB verantwoordelijk is voor de uitzending van Jan Weegereef als scheidsrechter namens Nederland voor de Wereldkampioenschappen? En mag denene die dat op zijn geweten heeft, misschien onmiddellijk weg? We hebben ’t hier tenslotte niet over een vakantietoernooi tussen een paar jeugdherbergen. Trouwens, nu we toch aan het wegsturen zijn: wanneer worden we nou eindelijk eens een keer verlost van die eindeloos irritante Prof. Dr. Ir. E. ten Napel met zijn zelfgebakken schoorsteenmantelwijsheden? “Even trekken aan het broekje van je tegenstander, dat zit er gewoon in bij een goeie voetballer”, aldus ons ratelende klepkanon tijdens China-Turkije. “Zulke idiote opvattingen zitten er gewoon in bij een waardeloze verslaggever”, denk ik dan maar in al mijn onschuld. Evert ten Napel is de Jan Weegereef van Studio Sport: ze verdienen allebei een fluitconcert.

Copyright Peter Bonder.

Kijk ook op www.twentesport.com.