Voetbalclub

Ton van Dalen is een man naar mijn hart. Hij was niet te beroerd om zich samen met Henk Brusse en Gerrit Dijkhuizen in te zetten voor het behoud van de leilindes op de Oude Markt in Enschede, vindt dat je niet over wildplassers moet zeiken als je in het centrum van een grote stad woont en maakt zich nu ook in het openbaar grote zorgen over de nabije toekomst van FC Twente. Dat doet hij niet alleen als Enschedeër, maar ook als voetbaldeskundige en als spelersmakelaar. Als voetbaldeskundige moet hij misschien iets voorzichtiger zijn met kritiek op de club, die per slot van rekening mede onder zijn leiding op 14 mei 1983 naar de eerste divisie degradeerde, maar als spelersmakelaar kent hij natuurlijk wél alle ins en outs van het wereldje en wat dat betreft is hij duidelijk: denk maar niet dat er een topspeler deze kant op komt, want die komt er niet. En als ze er één in huis hebben, zoals Erik ten Hag, dan laten ze ‘m nog gaan ook. Nee, het is zelfs geen voetbalclub meer. De mensen die er zitten, hebben geen kennis van zaken en kunnen niet tegen kritiek.

Nou valt dat laatste nog wel mee, want je hoort of leest nauwelijks iets van kritiek en daar kan Ton van Dalen met zijn voetbalhoofd ook al niet bij. Hoe komt het toch dat er geen ingezonden brieven in de krant staan? Of, zo vroeg hij zich in het Sportcafé bij de Tubanters hardop af, is die ook al van Wessels? Net als heel FC Twente, zoals de geruchten willen? Och, dat was in de tijden van Olijve, Hilbrink, Fransen en Hartman niet anders. Als één van die mannen moest niezen, was heel de club een week verkouden. Maar een ander gerucht vind ik eigenlijk veel zorgwekkender: dat degene die het werk van Jaap Uilenberg er voorlopig even bij doet, vooral is ingehuurd om de buitenlandse belangen van een zekere beleggingsmaatschappij te behartigen. Als dat zo is, dan is het dus wel logisch, dat er nog niet één speler is aangekocht. Dan is FC Twente inderdaad geen voetbalclub meer. En dan moet Ton van Dalen misschien maar terugkomen. Die is het immers al gewend om tegen degradatie te vechten.


Copyright Peter Bonder.

Kijk ook op www.twentesport.com.