De Denker

De Franse kunstenaar Auguste Rodin is onder andere bekend geworden van zijn standbeeld 'De Denker'. In de Twentsche Courant Tubantia van vorige week zaterdag werd een andere Denker gepresenteerd in de persoon van de nieuwe FC Twente-trainer René Vandereijcken. 'Eens een denker, altijd een denker'. De titel geldt dus niet sinds hij hier is komen werken. Nee, de Belg is altijd al een denker geweest. Sterker nog: hij dwingt zichzelf snel te analyseren door op zijn breedbeeld-tv twee wedstrijden tegelijk te bekijken. Ik word vaak al moe van één wedstrijd tegelijk, maar Vandereijcken gaat daardoor juist beter naar zijn eigen ploeg kijken en 'dan zie ik alles'.

Alles is blijkbaar een relatief begrip, want laten we eens kijken wat we zaterdagavond tegen Willem II allemaal hebben kunnen zien. Scott Booth had vanaf de eerste minuut ruzie met de bal, maar mocht gewoon blijven staan. Rahim was één van de spaarzame lichtpuntjes, maar werd wel naar de kant gehaald. De ploeg zat boordevol frustratie, die tot vier onnodige gele kaarten leidde. En wat ik verder zag, was vooral één groot gebrei. Wat dat betreft hadden ze misschien beter de firma Scheepjeswol als nieuwe shirtsponsor kunnen vragen in plaats van dat toffe vleesbedrijf met die blaartrekkende stadionreclame. Je zou zweren dat dat blèrende spotje gemaakt is iemand die te veel BSE-snacks heeft geconsumeerd. Maar het kan natuurlijk ook zijn, dat ze daarvoor meteen de gekke koeien zelf hebben ingeschakeld.

Maar goed, we hadden het over FC Twente en wat we in het komende seizoen van de club kunnen verwachten. Niet veel, als we op de mislukte première moeten afgaan, hoewel: dit was volgens de Denker 'de beste wedstrijd sinds ik bij Twente ben'. Als dat zo is, dan wordt een plek halverwege het halve rijtje nog een hele opgave. En als hij erin slaagt Europees voetbal te halen, dan verdient Vandereijcken een standbeeld op het plein voor het Arke Stadion. Rodin leeft helaas niet meer, maar Harry Mens weet vast nog wel een leuke kunstenaar.

Copyright Peter Bonder.

Kijk ook op www.twentesport.com.