Le parcours santé

De afgelopen drie weken heb ik persoonlijk bewezen, dat sport en vakantie uitstekend samen kunnen gaan. Ik begon ’s morgens met een rondje over het parcours santé op de camping, een soort trimbaan met allerlei hindernissen als saute-mouton (haasje-over) en andere lokale folklore. Vervolgens ging het naar het dichtstbijzijnde dorp om een vers exemplaar te scoren van l’Equipe, het nationale sportblad dat onder andere meehelpt om de Tour de France te organiseren, en dat zullen de lezers weten ook. Nooit geweten dat één en dezelfde wielerwedstrijd zoveel verschillende ranglijsten, tussenstanden en klassementen kan tellen. Maar het sportieve hoogtepunt van elke dag was toch wel telkens weer de gang naar de kantine, ’s middags zo tegen een uur of drie, wanneer de televisie begon met de reportage van de etappe. Voor het breedbeeldscherm hadden zich op dat moment al de vaste gasten rond de stamtafel verzameld en als dat gezelschap een doorsnee van onze samenleving moet zijn, en ik ben toch bang dat we dat moeten vrezen, dan hoeven we daar niet vrolijk van te worden. Ik zag volwassen mannen met royaal bespataderde melkflessen en bleke blubberbuiken in veel te kleine sportbroekjes, die door hun schromelijke tekort aan textiel in gebukte toestand vrijelijk uitzicht boden op het bovenste gedeelte van de al dan niet uitbundig behaarde bilspleet. Voeg bij deze ongewenste intimiteiten de vaste attributen, zoals daar zijn de Zware van Nelle en een kloeke pils binnen handbereik, en een dagelijks rondje over het parcours santé zou voor deze mannen geen overbodige luxe zijn. Maar je kunt het natuurlijk ook weer overdrijven. Zo deden mijn buurman en ik mee met een voetbalwedstrijd tegen de naburige camping, die voornamelijk Engelse hooligans had opgesteld. Het werd een pittig potje, waarbij ik op tijd m’n voet terugtrok, maar de buurman kreeg een flinke por in de zij en heeft vervolgens een week lang met een gescheurde nier in het ziekenhuis gelegen. Die had dus zijn eigen parcours santé.

Copyright Peter Bonder.

Met dank aan 360SportsIntelligence.