Blokkertaal

Sommige mensen denken zich ook werkelijk alles maar te kunnen veroorloven. Jaap Blokker van de gelijknamige winkelketen maakte pas geleden van de politieke schemering gebruik door een bepaalde bevolkingscategorie over één kam te scheren en in de criminele hoek te zetten. Dat is dan dezelfde man, die alle winkelstraten van Nederland dichtplempt met volstrekt inwisselbare pakhuizen van ernstig overbodige snuisterijen zoals die mallotige laven, waarbij het me niet zou verbazen als ze die godvergeten kutkabouters door minderjarige derde-wereld-slaafjes in stoffige fabriekjes laten maken. Dus als er één is, die zich gedeisd moet houden, dan is het Jaap Blokker wel, maar nee: de omhooggevallen marskramer mag zijn goedkope praatjes ongestraft verkopen en krijgt vanuit bepaalde hoeken nog applaus ook. Alweer iemand die zegt wat hij denkt en doet wat hij zegt!

Blokkertaal: zo heet dat sindsdien bij ons thuis als iemand zomaar wat roept. (Zie ook: Heinsbroek, Nawijn, Bomhof, Hoogendijk.) Nog zo één die zich te pas, maar vooral ook te onpas van Blokkertaal bedient, is Henk Kesler, voorzitter van de KNVB. De man heeft een spoor van ellende achtergelaten, maar slaagt er telkens weer in zichzelf opnieuw te overtreffen. Hij was één van de geniale geesten achter minimaal twee van de grootste en met veel tamtam geïntroduceerde rampen in de moderne voetbalgeschiedenis: Sport 7 en de clubcard, waarvan veel clubs de financiële respectievelijk organisatorische naweeën nu nog dagelijks ondervinden. En aan het Colloseum 65 in Enschede klimt men jankend in de gordijnen zodra de postbode in zicht komt, zo benauwd zijn ze daar voor de blauwe envelop met het schikkingsvoorstel van de fiscus ter compensatie van de schade, ontstaan tijdens het penningmeesterschap van Kesler.

Toch is er niemand die zegt: nou is het mooi geweest, Kesler, moven en rap wat. Integendeel: hij mag zijn gemekker blijven blaten en heeft nu zelfs PSV-voorzitter Harry van Raaij aan zijn scalpenvoorraad toegevoegd. Nota bene Van Raaij, met Riemer van der Velde (Heerenveen) de fatsoenlijkste voetbalman van Nederland. Kesler moest een paar weken geleden anderhalf uur in de Arena wachten omdat PSV-fans de spelersbus in Eindhoven tegenhielden voor de wedstrijd om de Johan Cruyff Schaal. Van Raaij heeft gedaan wat in zijn mogelijkheden lag om de ellende te beperken, maar kreeg achteraf van Kesler alle bagger over zich gestort. Nou staat vandaag in de krant, dat de heren het hebben uitgepraat. Dat is mooi, maar ik heb nergens iets over een excuus van Kesler gelezen. Ach nee, natuurlijk niet. Dat bestaat niet in het woordenboek van de Blokkertaal.


Copyright Peter Bonder.

Kijk ook op www.twentesport.com.