Holy shit

Vandaag is het 11 september en ik hoef u niet te vertellen wat er een jaar geleden gebeurde. Ik weet nog precies waar ik op dat moment was, zoals ik dat ook weet van 22 november 1963, 8 december 1980 en 13 mei 2000. Ik bracht mijn dochter naar de hockeytraining en in het clubhuis zat iedereen met verbijstering naar de beelden op de televisie te kijken. Holy shit, hoorden we een verslaggever roepen. Diezelfde avond moest PSV in Nantes spelen voor de Champions League. De wedstrijd ging gewoon door, PSV verloor en na afloop wilden de verliezers, dat het duel zou worden overgespeeld. Intussen stelde de KNVB een officieel onderzoek in naar de redenen, waarom de besturen van Go Ahead Eagles en Emmen hadden besloten om die avond maar even niet te voetballen. Dezelfde KNVB dus, die een dag na de vuurwerkramp in Enschede weigerde om de competitie stil te leggen.

Ach ja, er is niets veranderd. In 1972 heropende IOC-directeur Avery Brundage de Olympische Spelen van München na de moordaanslag op de Israëlische ploeg (18 doden) met de woorden: “The games must go on!” In 1985 maakte Juventus Turijn in Brussel een ererondje met de Europa Cup, terwijl in de catacomben van het Heizelstadion 35 doden werden geborgen. En zo heeft iedereen zijn eigen manier om op rampen te reageren. Amerika doet het met de stars en de stripes en de Iers-Amerikaanse schrijver Frank McCourt waarschuwde eerder deze week al in Nova, dat het vooral een one-macho-show van George Doubleyou Bush zou worden, een demonstratie van patriottisme met veel polemisch wraakgedrag, politieke spierballerij en sentimentele prullaria. Een voorproefje van dat laatste zagen we voor de finale van de US Open tussen Sampras en Agassi. Voor een volgepakt Arthur Ashe Stadium zong Art Garfunkel in een duet met zijn zoon “America the greatest” en het klonk echt nergens naar, behalve naar geveinsde pathetiek. Zelden zal de sport letterlijk en figuurlijk zo vals zijn misbruikt. Dit was geen holy shit. Dit was gewone shit.

Copyright Peter Bonder.

Kijk ook op www.twentesport.com.