Peking 2008

Soms staat er een bericht in de krant waardoor je hele dag verpest wordt. Zo las ik laatst tot mijn grote schrik, dat het bij ons thuis immens populaire snelwandelen met ingang van 2008 uit het Olympische programma dreigt te worden geschrapt. Ook bestaat de kans, dat het honkbal, het wildwaterkanoën en de moderne vijfkamp zich niet voor Peking zullen kwalificeren. Verder was al besloten, dat squash, parachutespringen, golfsurfen, jeu de boules, bowling, dansen, polo, biljarten, zaalvoetbal, motorsport, waterskiën, bridge en schaken geen kans maken om in de Olympische beweging opgenomen te worden. De officiële reden hiervoor is, dat het programma door de explosieve groei van de aantallen sporten en deelnemers zo langzamerhand overvol lijkt te worden, maar dat lijkt me toch een wat al te doorzichtig excuus.

Men zou eens de moeite moeten nemen om dit probleem iets creatiever aan te pakken. Bepaalde disciplines lenen zich bij uitstek voor een duo-uitvoering. Ik heb het voor alle zekerheid zojuist nog even op de globe nagekeken en Peking ligt niet ver van de Gele Zee. Omdat er geen reden is om aan te nemen dat zulks in 2008 veranderd zal zijn, is er dus water in de buurt en dat biedt uitgelezen perspectieven: de parachutespringer landt op zee, gaat verder met golfsurfen en besluit zijn optreden met een dubbele salto over de schans. Een vergelijkbaar dubbelmodel geldt voor motorsport en polo, waarbij de polospeler plaats neemt in de zijspan en daardoor het balletje met veel meer vaart een geweldige “hengst” kan geven: Tally-Ho!

Ook zou het IOC eens ernstig kunnen overwegen om voor diverse sporten dezelfde accommodaties te faciliteren. De combinatie van jeu de boules met bowlen ligt wat dat betreft natuurlijk voor de hand, maar wat is er bijvoorbeeld op tegen om bridgen, schaken en dansen in één ruimte te houden? De dansers foxtrotten zich zwierig tussen de tafels door, de denksporters hebben een leuke afleiding en voor de toeschouwers is het één groot feest. Kijk, dat bedoel ik nou: met een beetje fantasie kun je veel bereiken. Spuit de Chinese Muur onder water en je hebt een prachtbaan voor het wildwaterkanoën. En het snelwandelen is volgens mij al een keer gedaan op het plein van de Hemelse Vrede.

Copyright Peter Bonder.

Kijk ook op www.twentesport.com.