Jan M. te A.

Op dinsdag 13 maart van het vorige jaar publiceerde ik een column in de Twentsche Courant Tubantia over de miljoenendeal van FC Twente-praeses Wessels met Vitesse. De betreffende column veroorzaakte de nodige commotie en had volgens het heldhaftige commentaar van de wakkere lezersredacteur dan ook “nooit geplaatst mogen worden”. De dag na de publicatie kreeg ik in een druk bevolkt café de volle laag van TOS-voorzitter Stokkentré, die mij in een minutenlange monoloog van pek en veren voorzag. (Later hebben we het in en bij een andere gelegenheid afgedronken, maar wat mij betreft had hij zijn beklag destijds net zo goed schriftelijk mogen afdoen.)

En toen werd het vrijdag, de dag waarop Twente’s onafhankelijke opinieweekblad de Roskam bij ons in de bus glijdt. Dat glijden ging die dag trouwens even wat stroever, want de gevreesde columnist Jan Medendorp had kennelijk besloten dat ik er niets van begrepen had en dat Wessels mij vanwege mijn “fascistoïde kreten” maar voor de rechter moest slepen. Lekker collegiaal, dacht ik eerst, maar hij was nog niet helemaal klaar met me. Ik was achtereenvolgens een laffe stumper, een gore pooier, een kwezeltje met stick, een stuk hockeykwijl en een smerige bunzing. Maar wat me nog het meest raakte was het feit, dat hij me ervan beschuldigde Youp van ’t Hek te copiëren. Was ik dan zó slecht?

Diezelfde Jan Medendorp moest pas geleden voor de rechter verschijnen vanwege een akkefietje met een beruchte mafkees in de Almelose politiek. Natuurlijk hoopte ik dat justitie de aanklacht van deze pedante pipo wegens opruiing met een superieure glimlach nonchalant terzijde zou leggen, maar het oordeel luidde 500 euro of tien dagen hechtenis. En dat was qua vrijheid van meningsuiting toch even schrikken, zeker nu we de haatzaaiprocessen van het nobele duo Spong & Hammerstein nog voor de boeg hebben. Jan, als je moet zitten, dan kom ik langs met gebak en haring, net als enkele lezers van de Roskam hebben aangekondigd. Kun je me meteen je excuus aanbieden voor die vreselijke aantijging: “fascistoïde” alla, maar ik laat me verdomme niet met Van ’t Hek vergelijken.

Copyright Peter Bonder.

Met dank aan 360SportsIntelligence.

Kijk ook op www.twentesport.com.