Stille kracht

Vorige week voor de tigste keer naar een concert van de Golden Earring geweest en het was weer als van ouds. George Kooijmans zingt nog steeds de sterren van de hemel, Barry Hay oogt met het jaar jonger en de drumsolo’s van Cesar Zuiderwijk lijken alsmaar mooier te worden. Maar mijn speciale aandacht ging toch weer uit naar Rinus Gerritsen, de bescheiden bassist die zo te zien het liefst in de coulissen plaats lijkt te willen nemen. Laat de andere drie de show maar stelen, voor Rinus hoeft al die aandacht niet zo nodig. Als hij maar lekker kan plukken, net als vroeger op zijn eerste gitaar, die nog door zijn eigen vader was gemaakt. Zie ‘m daar zitten, de vierde man in de zelfgekozen marge. Zo te zien in feite overbodig. Zo te horen echter zeker niet. Want haal ‘m maar eens weg. Zonder de stuwende bas van de stille kracht zou de Golden Earring een stuk minder klinken, kaler vooral.

FC Twente had vroeger ook zo’n stille kracht: Berthil ter Avest. Een jongen uit de streek, met de aangeboren bescheidenheid van de Tukker, maar op het veld een speler met een aanstekelijke flair. Hij was het, die in de legendarische inhaalrace tegen FC Utrecht de vlam in de pan stak, nadat Didier Martel de gasten halverwege de tweede helft op een 2-0 voorsprong had gezet. Vak P bleef er in geloven en in een krankzinnig Twents kwartiertje werd het 4-2 voor ons. Met speciale dank aan Berthil ter Avest, die na dat seizoen wegmocht naar de Bökelberg van Borussia Mönchengladbach. Daar heeft hij al met al ongeveer twee hele wedstrijden gespeeld en voor de rest zat hij als het ware vastgegroeid aan de reservebank. Nu speelt hij bij De Graafschap en afgelopen zaterdag werd hij tegen zijn oude ploeg ruim twintig minunten na rust gewisseld. Zo bleef hem in ieder geval het trieste lot bespaard, dat hij de nederlaag had moeten meemaken. Maar het beeld van Berthil ter Avest in het blauw-wit van de Superboeren vloekte enorm met het rood van “zijn” FC Twente. Zou het toeval zijn, dat het elftal zonder de stuwende druk van zijn stille kracht een stuk minder is gaan spelen?

Copyright Peter Bonder.

Kijk ook op www.twentesport.com.