Arme Edgar

Het hoogtepunt van Duitsland-Nederland gisteravond was wat mij betreft de manier, waarop Edgar Davids overeind bleef tussen twee kopgrotere tegenstanders, die als lieveheersbeestjes op hun rug vielen. Bondscoach Advocaat noemde Davids in de Volkskrant dan ook als 'voorbeeld', maar volgens mij helaas als het verkeerde voorbeeld: dat van de 'overbelaste voetbalprof'. De arme, overbelaste en beklagenswaardige Edgar stond zondagavond om half tien nog met Juventus op het veld in de stadsderby tegen Torino. Een dag later (!) moest hij zich in Noordwijk melden bij de selectie van het Nederlands Elftal om zich voor te bereiden op de wedstrijd tegen Duitsland. In het weekend speelt Juventus voor de competitie tegen Lazio Roma en dan wacht dinsdag alweer de confrontatie met Deportivo la Coruna in het kader van de Champions League. Oei oei oei, dat zijn vier wedstrijden in negen dagen. Even voor uw beeldvorming: Edgar Davids verdient bij Juventus 5,5 miljoen euro per jaar, dat is ruim 100.000 eurootjes per week en daar kun je heel wat duikbrilletjes voor kopen.

Oké, vier wedstrijden in negen dagen voor 100.000 euro per week: hebt u dat? Mooi, dan gaan we dat nu even vergelijken met het programma, dat de Nederlandse hockeydames vanaf zondag voor hun kiezen krijgen tijdens het WK-toernooi in het Australische Perth. Tussen 24 november en 4 december, dus binnen een tijdsbestek van elf dagen, spelen de dames zeven wedstrijden, terwijl het 'down under' bovendien volop zomert en de kans dus groot is, dat de totale populatie mussen ter plekke spontaan besluit om bij bosjes van het dak te vallen. Als toegift komen daar tussen 5 en 8 december nog eens twee wedstrijden bij om de plaatsen 1 t/m 8. En wat krijgen de dames daarvoor? Een beetje zakgeld van de hockeybond om de studiebeurs aan te vullen of de inkomstenderving tegen te gaan. Een lease-middenklasser van het NOC om de centrale trainingen te bezoeken. En als ze goed presteren, worden ze op Schiphol ontvangen door de waarnemend assistent van de Staatssecretaris. Maar wat ze in ieder geval nooit zullen krijgen: het salaris van een profvoetballer en goedkope uitvluchten van hun bondscoach over het te zware programma.


Copyright Peter Bonder.

Kijk ook op www.twentesport.com.