Najaarsopruiming

Soms weet je niet wat je hoort in de reclameblokjes op de radio. Zo komt de Rabobank de laatste weken regelmatig langs met een spotje voor 'een solide belegging in onzekere tijden'. Wacht even. Dus je steekt je zuurverdiende spaarcentjes niet in een gezond bedrijf of in een veelbelovend product, nee: je investeert in onzekere tijden. En of dat nou zo’n solide belegging is waag ik toch ernstig te betwijfelen. Maar misschien is het juist wel iets voor FC Twente. Daar weten ze immers al jaren heel goed wat het is om te investeren in onzekere tijden. Het is herfst aan het Colosseum en de eerste eikels zijn gevallen. Jack de Gier, Björn van der Doelen en Tommie van der Leegte: ze liggen voor het oprapen in de aanbieding, tussen de laatste Bokbiertjes en de eerste Beaujolais.

Met deze spectaculaire najaarsopruiming maakt de club zich niet voor de eerste keer in de recente geschiedenis schuldig aan een ernstige vorm van roekeloze kapitaalvernietiging, die men zich in de actuele zwaar-weer-situatie bovendien helemaal niet kan veroorloven. Het zou me immers niet verbazen, als de zaakwaarnemers van de drie spelers bloed willen zien zien, nu hun afgedankte koopwaren als een stelletje overjarige winkeldochters bij het oud vuil worden gedumpt.

Bovendien kan ik me heel goed voorstellen, dat de drie bannelingen opgelucht zijn met de kans om de hen onwelgevallige voetbalcultuur in het Arke Stadion te ontvluchten. Ik bedoel: zo’n Van der Leegte zat tegen de Oranje-selectie aan toen hij hier kwam en het kan toch niet uitsluitend aan hém gelegen hebben, dat hij die belofte niet heeft ingelost en in die tweeënhalve jaar alleen maar achteruit is gegaan? En verder zou ik een beetje haast maken met wegkomen als ik hem was. Afgelopen zaterdag hing er een spandoek met de tekst 'SOA-Tommie druipt af'. Dat sloeg waarschijnlijk op zijn kruisgerichte lichaamstaal aan het begin van de beruchte excuusvideo, maar erg smaakvol was het allemaal niet. Van je fans moet je het maar hebben. Van je bestuur ook niet, trouwens, want er hoeft maar een kritisch woordje in die richting opgehangen te worden of het wordt met veel machtsvertoon verwijderd. En dit vodje mocht gewoon blijven hangen. Dus is de vraag: waar zitten bij FC Twente nou de grootste eikels?

Copyright Peter Bonder.

Kijk ook op www.twentesport.com.