Boe!

Terwijl de buren bij ons op het plein verwikkeld lijken te zijn in een competitie, wie de wonderlijkste skihutverlichting scoort, gaan mijn diepere kerstgedachten dezer dagen uit naar Jaap in ’t Veld. (What’s in a name?) De beheerder van Natuurmomenten in het Witte Veen bij Buurse moest afgelopen week met lede ogen toezien, hoe 29 van de 116 Schotse Hooglanders uit dit prachtige reservaat werden afgevoerd naar het slachthuis. En waarom? Omdat ze ziek waren? Een gevaar voor de omgeving vormden? Wandelaars hadden aangevallen? Nee, nee en nog eens nee. De dieren moesten worden “geruimd” (zelden een beestachtiger eufemisme gehoord) omdat de bekende gele oormerken ontbraken. En die zijn in regelland Nederland nou eenmaal verplicht om bij een besmettelijke ziekte de afstamming te kunnen achterhalen. En dus zit er nu een ambtenaar van de Algemene Inspectie Dienst met een harde plasser achter zijn bureau omdat hij het was, die het toch maar mooi mogelijk maakte dat in de naam der wet handelend werd opgetreden. Vrolijk kerstfeest, rund! Boe! Pas maar op dat je je niet verslikt in je runderlapje.

Gaan we nu over tot de verkiezing van Rund van het Jaar op sportgebied. Het was weer een spannende strijd en de jury heeft veel kandidaten de revue laten passeren. Karel Aalbers, Aad de Mos, Anton Geesink en Arie Haan loeiden zoals elk jaar dapper mee, maar wisten deze keer toch niet door te dringen tot de finale selectie. Op de valreep deden Ellery Cairo en Jeroen Heubach van FC Twente in de wedstrijd tegen Excelsior nog een verwoede poging om de titel in de wacht te slepen, maar ook zij moesten het afleggen tegen de uiteindelijke winnaar, Louis van Gaal. Enige tijd leek het er zowaar op, dat hij na het debacle met Oranje zijn lesje geleerd had en definitief een toontje lager was gaan zingen. Dat hij eindelijk tot het besef was gekomen, dat elke willekeurige boerenlullentrainer met zo’n fantastische lichting als de Ajax-selectie in 1995 fluitend de Europa Cup had gewonnen. Dat hij dus eigenlijk ontzettend had gemazzeld en zich voortaan misschien maar beter een beetje gedeisd zou kunnen houden. Maar de laatste weken komt de ware Louis gelukkig weer bovendrijven: Barcelona staat in de Primera Division op de dertiende plaats, een dieptepunt in de clubhistorie, en de witte zakdoekjes zijn niet aan te slepen in Camp Nou. Maar intussen heeft hij zijn favoriete hobby weer opgepakt: het afblaffen van Nederlandse journalisten. En wat zegt ons rund in de NRC van 17 december: “Ik ga door omdat ik denk dat ik het beter kan dan welke andere trainer dan ook”. Dames en heren, Rund van het Jaar: Louis van Gaal! En nu allemaal: boe!


Copyright Peter Bonder.

Kijk ook op www.twentesport.com.