Denksport

De grote winnaar van de verkiezingen was wat mij betreft Freek de Jonge. De oude meester toonde eens te meer aan, dat hij en hij alleen nog steeds de onbetwiste lijsttrekker van de politieke humor is. De grootste verliezer daarentegen was niet Malle Matje, niet Fatale Femke en ook niet Gekke Gerrit, maar het was helaas de sport. Het was al enigszins voorspelbaar tijdens de korte warming up voor 22 januari. Hebt u in al die eindeloze debatten ook maar één keer het onderwerp “sport” voorbij horen komen? Natuurlijk, ze zouden elkaar stevig tackelen, zoals die ene keer toen Fatale Femke ferm uit haar slof schoot toen Malle Matje ranzige taal uitsloeg over een kennelijke connectie tussen asielzoekers en autodieven en Gekke Gerrit zijn tegenstander voor leugenaar uitmaakte, maar voor de rest ging het er heel onsportief aan toe.

Sport is niet sexy voor het image van een politicus. Sport scoort niet en als je het toch probeert, dan krijg je al gauw het treurige beeld van zo’n glazig kleumende Nawijn bij de Nieuwjaarsduik op het strand van Scheveningen. Ik heb eens een avondje zitten surfen op de diverse websites van de partijen en de sportparagraven erop nagezocht. Het is misschien mosterd na de maaltijd, dat ik er nu mee kom, maar dat was het daarvoor óók al. Zo blijkt de VVD voorstander van een sportwet, “waarmee de regelgeving in andere wetten ongedaan kan worden gemaakt, zodat vrijwilligers in de sport niet ergens onbedoeld de dupe van worden”. PvdA en D66 vinden dat “een deel van de studieschuld zou kunnen worden afgelost door het verrichten van vrijwilligerswerk in de sport”. Het CDA toont zich “een sterk voorstander van fiscale faciliteiten voor vrijwilligers in de sport” en hamert daarnaast op “de benoeming van topsporters in handelsmissies”.

Het mag dus vooral niets kosten, behalve bij de SP, die een verdrievoudiging van het budget voor de breedtesport propageert, terwijl GroenLinks een wettelijke norm nastreeft voor de inrichting van sport- en speelruimten in woonwijken. En de LPF? De erfgenamen van Pim Fortuyn willen het schoolzwemmen verplicht stellen en op basisscholen minstens één uur per week vrijmaken voor een denksport. Zie je wel! Altijd al gedacht dat die LPF een partij voor anticiperende intellectuelen was, met positioneel denken en strategisch zetten als voornaamste kenmerken. Die zijn dus dol op dammen en schaken. En daar hebben ze voortaan gelukkig ook alle tijd voor, nu ze godzijdank het land niet meer hoeven te redden.

Copyright Peter Bonder.

Kijk ook op www.twentesport.com.