Een boel Barney

Wat de Ahoy Hal is voor de korfbalfans en het Thialf Stadion voor het schaatspubliek, is de Lakeside Country Club in Frimley Green voor de darters: het absolute paradijs van het ultieme IKEA-gevoel. Wat dat nou precies is, weet ik ook niet, maar laat me het als volgt onder woorden proberen te brengen: zet het geluid af en je zou zweren dat je per ongeluk naar een uitzending van de EO-landdag zit te kijken. Je verwacht elk moment de Josti-Band onder leiding van Paul de Leeuw te zien opmarcheren, maar het kan net zo goed uitdraaien op een swingende country-&-western-avond met verantwoorde gospels in het pauzeprogramma. Het is intussen alweer afgelopen, maar hoe je het ook bekijkt: met sport heeft die hele Embassy net zo veel, of net zo weinig, te maken als het hoempapa-gedoe op de tribunes in Rotterdam en Heerenveen.

Neem nou de manier waarop de punten bij elkaar gegooid worden. In de Tubantia van vorige week woensdag deed verslaggever Dennis Jansen een wanhopige en uiteindelijk ook vergeefse poging om de logica achter de cijfercombinatie op het dartbord uit te leggen. Hij kwam daarbij niet veel verder dan de conclusies, dat degene die dit verzonnen heeft, geniaal of dronken moet zijn geweest en dat getrouwde mannen links gooien. Er stond helaas niet bij of we daaruit ook moeten afleiden, dat getrouwde vrouwen rechts gooien, maar het tekent wel de even kolossale als onschuldige onbenulligheid van deze volledig uit de hand gelopen caféhobby. SBS 6 gooit er maar liefst 40 uur (!) live-televisie tegenaan en steekt het Kanaal over met kanonnen als Edward van Cuilenborg, John van Vliet en de onvermijdelijke Hans Kraaij jr. voor de diepte-interviews. Zelfs de deftige NRC pakte uit met een uitgebreide achtergrondreportage over de randverschijnselen en ik zweer het u: aan het slot van zijn verhaal kwam de verslaggever op straat ook nog een dorpsbewoner tegen met een hond die Barney heet. Een bull die Barney heet, dat verzin je toch niet? En toen moest kanjerknuffel Erica Terpstra nog in beeld verschijnen, kun je nagaan.

Copyright Peter Bonder.

Met dank aan 360SportsIntelligence.

Kijk ook op www.twentesport.com.