Gezond verstand

Wat kan een mens zich soms toch vergissen. Toen ik woensdag al die witte zakdoekjes in de Amsterdam Arena zag, dacht ik in m’n onschuld: die mensen zijn zeker allemaal kwaad op Ronald Koeman omdat ie Mido buiten de selectie heeft gezet. Maar toen ik beter keek, zag ik dat het witte vlaggetjes waren. Je komt dus als volwassen man dat stadion binnen, er ligt een wit vlaggetje op je stoel en dan is het de bedoeling dat je daarmee gaat zwaaien. Leuk voor de kijkers thuis, zullen ze wel gedacht hebben. Minder leuk voor de kijkers thuis vonden wij het spandoek “VROUWENPOLDER GROET AJAX” met een grote Davidster ernaast. Je woont dus in Vrouwenpolder (dat kan gebeuren), je bent fan van Ajax en je wilt dat de wereld laten weten. Dan koop je een laken en een viltstift en je maakt een spandoek. En omdat je denkt, dat Ajax een jodenclub is, teken je er een grote Davidster bij. Dan tel je mee, hoor, in Vrouwenpolder.

Gelukkig zijn er ook nog mensen, die in de sport wel hun gezonde verstand gebruiken. Eén van hen is NOC*NSF-voorzitter Hans Blankert, die de informateurs Donner en Leijnse heeft gevraagd om in de nieuwe regering een coördinerend bewindspersoon voor sport te benoemen omdat “sport meer heeft te bieden dan waarvan tot dusver van overheidswege gebruik wordt gemaakt”. Vooral qua jeugdbeleid, preventieve gezondheidszorg, integratie en veiligheid kan volgens Blankert grote winst worden geboekt via de mogelijkheden van de sport. Hij noemt enkele speerpunten voor de ontwikkeling van nieuw beleid:

Het zal er weer niet van komen, want sport is en blijft het achterlijke stiefkindje van de politiek (behalve in verkiezingstijd), maar ik heb nog een speerpunt voor Blankert, gelet op de recente wanvertoningen in de Amsterdam Arena en het Arke Stadion: een grondwettelijk vastgelegd verbod op onsmakelijke spandoeken en ranzige spreekkoren.


Copyright Peter Bonder.

Kijk ook op www.twentesport.com.