W-w-weltmeister

Een verstandelijk gehandicapt meisje mag komen logeren bij de familie Curry-Paay en dat komt dan op de televisie. Even afgezien van het feit, dat je volgens mij inderdaad wel heel erg verstandelijk gehandicapt moet zijn om te willen logeren bij de familie Curry-Paay, moeten we helaas ook constateren, dat we het hier hebben over een ernstig fenomeen, met uiterst schadelijke gevolgen voor de geestelijke volksgezondheid: de zogenaamde reality-tv. U kijkt natuurlijk niet, maar ik zal het voor alle zekerheid toch maar even uitleggen: een gewezen beroemdheid, die hopeloos op zijn of haar retour is en dus wel wat extra publiciteit kan hebben, laat zich volgen door de camera en dat wordt dus al dan niet rechtstreeks uitgezonden.

Ik zei het al: u kijkt dan misschien niet, maar de rest van Nederland lust er wel pap van. Het begint op donderdagavond te dreinen met Patty Brard (gemiddeld 893.000 kijkers), dreutelt op vrijdagavond gezellig door met de Pfaffjes (net beneden de 600.000) en reutelt op zaterdagavond nog even na met de familie Curry-Paay (toch nog altijd 578.000). Het is zonde van de zendtijd, maar dat schijnt in Nederland geen enkel probleem te zijn. Wat verwacht je ook anders in dit betreurenswaardige reservaat, waarvan de verdwaasde bewoners bij de Nationale Ombudsman zelfs al komen zeiken over de prestaties van hun wasmachine. De kijkcijfers, daar gaat het om, en daarin gaan ze bij Veronica nu zelfs al zo ver, dat ze ons op posters en affiches met een blote mannenkont confronteren. Kijk, daar zakt mijn broek nou van af.

Wat voor mij in het achter ons liggende sportweekend het hoogtepunt qua reality-tv was, moge duidelijk zijn: het dubbele goud van Erben Wennemars en dan vooral zijn reactie na de winst op de 1.500 meter. De race op zich was al fantastisch, maar de lichaamstaal na afloop sloeg alles. Zelden zal een sportman zo oprecht gelukkig zijn geweest als onze sympathieke Sallander. Alleen daarom al was hij de terechte winnaar van de World Cup. Maar het allermooiste was toch wel zijn interview met het ZDF. Wennemars hapert namelijk ook in het Duits (“Ich b-b-bin W-w-weltmeister”). En dat kunnen alleen de allergrootsten.


Copyright Peter Bonder.

Kijk ook op www.twentesport.com.