Goudt waard

Maxime Verhagen is het type politicus, dat alle beschikbare walging en weerzin in mij naar boven haalt, en dat zowel in mentale zin als in fysiek opzicht. Alles is fout aan die man. Het haar, de bril, het accent. Het gewichtige loopje met de belangrijke paperassen stevig onder de elleboog geklemd. De vastberaden blik in de camera. En dan dat pedante Jaap de Hoop Scheffer-jargon. Ik ben benieuwd hoe hij thuis aan tafel communiceert. “Ik constateer dat de geachte compote zich helaas buiten mijn handbereik bevindt, verzoek de waarde collega’s mij hierin tegemoet te komen en ga over tot de orde van de dag.” (Hé joh, geef die appelmoes eens door en rap wat.) Maxime Verhagen is van nature gezegend met het aangeboren kenmerk van een katholiek, door CDA-peetvader Steenkamp ooit treffend omschreven als “de genade van een flexibel geweten” (in combinatie met een selectief geheugen, voeg ik daar graag aan toe). Iemand bij wie je je vingers moest natellen wanneer je hem een hand had gegeven, zoals Marcel van Dam zich één van Verhagens vele voorgangers herinnerde.

Jeroen Goudt is een politicus van dezelfde partij als Verhagen, maar dat is dan ook de enige overeenkomst tussen die twee. Goudt is wethouder van financiën in Enschede en als zodanig een belangrijke speler in de soap rond FC Twente. De club stevent regelrecht op een faillissement af en zit tot de nek in de strop, die steeds strakker dichtgetrokken dreigt te raken. In het reddingsplan wordt de hoop vooral gevestigd op de gemeente: of die maar even 10 miljoen wil lenen, waarmee het stadion gekocht en de schulden afbetaald kunnen worden. Maar Goudt is niet van plan om als enige partij risico’s te nemen, want daar komt het in feite op neer. Lenen is onder deze omstandigheden letterlijk en figuurlijk weggegooid geld. En daar heeft hij volkomen gelijk in. Laat Wessels, Fransen, Hartman, Boomkamp en al die andere miljonairs de knip maar trekken om de gaten te dichten. Een paar duizend ruggetjes meer of minder, daar merken die gasten niks van. En met een slimme accountant worden ze er fiscaal nog beter van ook. Dat geldt trouwens ook voor de leden van de TOS, dus die contributie kan ook best omhoog als ze zonodig vooraan willen zitten. Maar nog meer oneigenlijk gebruik van gemeenschapsgeld in de bodemloze put, die FC Twente heet? Nee, voor geen Goudt!


Copyright Peter Bonder.

Kijk ook op www.twentesport.com.