Tararaboemdiejee!

Twee veelzeggende reacties na Moldavië-Nederland gisteravond:

- “Het lag aan de instelling” (bondscoach Dick Advocaat).- “Tegen grote landen kunnen we het wel” (spits Ruud van Nistelrooij).

Ik hoorde laatst uit betrouwbare bron, welk bedrag de bankzitters van Oranje aan aanwezigheidspremie beuren per wedstrijd. Uit overwegingen van piëteit en privacy zal ik de hoogte van het bedrag hier niet noemen, maar ik verzoek u daarbij wel in aanmerking te nemen, dat je daarvoor een paar dagen in een viersterrenhotel moet doorbrengen en bent overgeleverd aan eersteklas kwaliteit op het gebied van medische en culinaire verzorging. En dan hebben we het dus nog maar over de reserves. Als het dan volgens de bondscoach ligt aan de instelling van de basisspelers, dan is er volgens mij iets ernstig mis met de instelling van de bondscoach, die qua hoofdprijzen nog niet verder is gekomen dan de Gouden Loekie 2002 (met dank aan Calvé Pindakaas). Daarentegen is de reactie van de spits, die bij Manchester United wekelijks een veelvoud verdient van wat de reserves van Oranje vangen, (wellicht onbewust) van een geniale eenvoud. Hij beweert namelijk impliciet, dat er dus ook kleine landen bestaan. En als het Nederlands Elftal de laatste jaren iets duidelijk heeft gemaakt, dan is het dat wel.

Intussen is er bijna niemand meer, die zich nog een beetje druk maakt om het feit, dat we straks weer een belangrijk toernooi dreigen mis te lopen. Zelfs het altijd zo spitse Heineken komt niet verder dan een onbegrijpelijke commercial in de Heel-Holland-Helpt-campagne. Mart Smeets had vooraf aangekondigd, dat Youri Mulder met een vlammende analyse zou komen, maar daar was die jongen natuurlijk weer veel te fatsoenlijk voor. Hij kwam niet verder dan wat vaag gemompel over “wanprestatie” en dat was het dan. Oranje is moe en het murw gebeukte voetbalvolk neemt genoegen met klutsbacks als Fernando Ricksen, terwijl Clarence Seedorf weer eens 66 minuten lang mocht blijven proberen om de cornerpaal te poorten. Aan de andere kant: u en ik zouden zich ook schuldig maken aan werkweigering als de voltallige Josti Band werd ingevlogen om ons muzikaal te ondersteunen. Dat debiele getoeter, daar word je toch hélemaal gestoord van? Maar daar hoor je Advocaat en Van Nistelrooij niet over.


Copyright Peter Bonder.

Kijk ook op www.twentesport.com.