Balbezit

Real Madrid had volgens Johan Cruyff de thuiswedstrijd tegen Mallorca met 5-1 verloren omdat de ploeg “te veel balverlies” leed en “te weinig balbezit” had. Met deze wonderbaarlijke combinatie voegde hij opnieuw een geslaagde one-liner toe aan zijn imposante collectie van klassiekers, waarmee hij zo langzamerhand de status van onsterfelijkheid bereikt. Maar als we het over onsterfelijke klassiekers hebben, dan mag Real Madrid natuurlijk niet ontbreken. Mijn eerste herinnering aan deze club dateert van 1963, het jaar waarin de finale om de Europa Cup I tegen Benfica werd gespeeld in het Olympisch Stadion van Amsterdam. (Even voor de jeugdige lezertjes: de Europa Cup I voor landskampioenen was de voorloper van de Champions League, het commerciële wangedrocht van de UEFA, waaraan ook de nummers twee, drie en soms zelfs vier van de competitie mogen meedoen en de wedstrijden werden nog gespeeld volgens het knock-out-systeem, dus niet zoals vandaag de dag met de calculator in de achterzak.)

De finale werd rechtstreeks uitgezonden door de NTS, wat voor Bonder sr. aanleiding was om eindelijk maar eens over te gaan tot de aanschaf van een televisietoestel. Tegenwoordig kun je elke avond kiezen uit minimaal drie wedstrijden, maar toen was een dergelijke uitzending niet minder dan een sensatie. Ik weet daardoor nog heel goed, dat Real met 5-3 won en dat de spelers namen droegen als Di Stefano, Puskas, Gento en Santamaria. Dus ook in die dagen straalden de sterren op hun hoogst in het maagdelijke wit van de Koninklijke, net als nu: Zidane, Raul, Figo, Ronaldo, Carlos Roberto, Hierro, Morientes, het kan niet op in Madrid. En volgens de laatste geruchten komt daar nog een vedette bij in de persoon van David Beckham, die recentelijk een akkefietje had met zijn coach en qua ego een behoorlijk rancuneus mannetje schijnt te zijn.

’s Werelds best bestaalde voetballer (15 miljoen euro per jaar, oftewel ruim 40.000 euro per dag!) heeft wel oren naar een ongetwijfeld lucratief overstapje, ook al wordt dit door Real in alle toonaarden ontkend. Met een persbericht op de website probeert men de geruchten te ontzenuwen door te reppen van “respect voor Beckham” maar ook niet meer dan dat. Even ter herinnering: enkele weken voordat de giga-transfer van Ronaldo naar Real werd beklonken, werd in Madrid ook driftig “nee” geschud. Dus speelt Beckham volgend seizoen in het Barnebeu Stadion, zoveel durf ik met u wel te wedden – maar niet om ruim 40.000 euro per dag.

Copyright Peter Bonder.

Kijk ook op www.twentesport.com.