Maar niet heus

Als ik Ronald Koeman was, dan zou ik verdediger Jelle van Damme voorlopig niet opstellen in de volgende wedstrijden tegen Feyenoord. Sterker nog: als ik Jelle van Damme was, dan zou ik niet eens méégaan naar Rotterdam en zelfs serieus overwegen of remigratie naar België misschien een alternatieve optie is. Jelle van Damme is namelijk een eersteklas matennaaier en dan ben je bij het Legioen in de Kuip toch echt aan het verkeerde adres. En natuurlijk weet ik ook wel, dat de gemiddelde Feyenoord-fan nou niet bepaald als het synoniem voor genuanceerde subtiliteit door het leven gaat, maar in dit geval hebben ze in Fortuyn City het gelijk volledig aan hun zijde.

In de halve finale om de Amstel Cup kreeg Pierre van Hooijdonk het flink aan de stok met Van Damme. Volgens scheidsrechter Luinge, die slagbewegingen van Ibrahimovic en Chivu over het hoofd zag, werd er nagetrapt en kon Van Hooijdonk het veld met rood voortijdig verlaten. De vermeende dader zei achteraf tot zijn decharge, dat Van Damme na een duel om een stuiterende bal op zijn voet was geland, waarna hij (Van Hooijdonk dus) zich aan de Ajacied zou hebben vastgegrepen en vervolgens zijn voet wild teruggetrokken had, wat de televisiebeelden ook leken te bevestigen, en die niet alleen. Kort na de wedstrijd verklaarde Van Damme immers voor de camera van Studio Sport: “Hij heeft niet geschopt of geslagen”. Voor de tuchtcommissie in Zeist sprak hij evenwel heel andere taal: “Hij heeft me geschopt en geraakt. Maar niet ernstig”.

Dus nou had ie ineens wel geschopt, en nog raak ook, maar niet ernstig. Jawel, natuurlijk heeft Ajax hierin Van Damme gepushd: als Beenhakker iets ontkent, ga er dan maar vanuit dat het juist wél zo is. Mede dankzij deze onvervalste Judas-getuigenis werd Van Hooijdonk voor twee wedstrijden geschorst, wat Ajax toevallig niet slecht uitkomt in de strijd om de tweede plaats, die namelijk recht geeft op kwalificatie voor de strijd om het gouden kalf van de Champions League. Maar dat is vanzelfsprekend slechts een detail, dat uitsluitend opborrelt in de zieke geest van een cynische columnist. Nee hoor, zullen ze bij Ajax zeggen, niks aan de hand, die Van Damme is gewoon een voorbeeldige prof, die voor de volgende uitwedstrijd tegen Feyenoord helaas geblesseerd is. Maar niet ernstig.

Copyright Peter Bonder.

Kijk ook op www.twentesport.com.