Herexamen

M’n zwager is boomverzorger van beroep en soms ben ik zeer jaloers op hem. Hij vertoeft de gehele dag met een aantal collegas’s gezellig in de frisse buitenlucht en er is altijd wel iemand in de omgeving, die hen van verse koffie voorziet. Ik daarentegen zit vrijwel de hele dag in m’n eentje binnen, weliswaar met uitzicht op een bospaadje en een fraaie bomenpartij, maar ik moet wel m’n eigen thee zetten sinds ik nagenoeg geheel van de koffie af ben. Daarbij komt, dat schrijven vooral een zittend beroep is en waartoe dat kan leiden, hebben we kunnen zien aan de omvang van A.F.Th. van der Heijden, die onlangs met zijn vrouw bij Simek te gast was. De man is uitgedijd tot wanstaltige proporties en intussen bijna net zo dik als zijn boeken: met recht een “schrijver van formaat” dus.

Een ander voordeel voor m’n zwager is, dat het aanbod van te verzorgen bomen eeuwig zal blijven bestaan, terwijl voor een columnist de onderwerpen niet altijd automatisch voor het oprapen liggen. Natuurlijk, ik had hier uitgebreid aandacht kunnen besteden aan het beachvolleybal, waarvan de World Tour deze week rechtstreeks uit Zwitserland op Eurosport wordt uitgezonden. Maar ik heb voor alle zekerheid eerst nog even gekeken in de Bos Atlas van 1966 (“P. Bonder, 2 gym alpha”) en er was toen ook al in Zwitserland geen strand te bekennen, dus dat schiet niet op. Eveneens live op Eurosport: de Confederations Cup, een onbenullig prestige-toernooitje ter meerdere eer en glorie van de FIFA-bobo’s, die zichzelf wel een snoepreisje naar de Franse stranden gunnen. En waar je ook al niet vrolijk van wordt: de kansloze wijze waarop drie topsporters (zeilster Carolijn Brouwer, hordenloper Robin Korving en bobsleeër Arend Glas) in de tv-quiz Herexamen werden verslagen door drie slimme misdaadauteurs, die fluitend met de winst gingen strijken.

Wie ook herexamen mag doen, is Frank Rijkaard. Niet echt heel erg geslaagd als bondscoach van Oranje, met als absolute dieptepunten die merkwaardige wissels op Euro 2000 in de halve finale tegen Italië. Zeer zwaar gezakt als trainer van Sparta, dat onder zijn leiding voor het eerst in de ruim honderdjarige historie van de club naar de eerste divisie degradeerde. En nou mag hij op voorspraak van Johan Cruyff, die als El Salvador achter de schermen kennelijk een flinke vinger in de pap heeft, bij Barcelona op het hoogste niveau aan de slag. Nou heb ik geen speciale band met Barça, maar als ik lid van de socios was, dan zou ik niet lopen te juichen. Eerst proberen ze je te paaien met de zogenaamde komst van David Beckham en als dat niet lukt, dan krijg je een mislukte trainer als tweedehands troostfooi.

Nee, de mening van m’n zwager hierover is niet interessant, want die heeft geen verstand van sport, laat staan van voetbal. Maar wel van bomen.


Copyright Peter Bonder.

Kijk ook op www.twentesport.com.