Code Rood

De mussen durven bij ons weer voorzichtig het dak op, maar schaatser Mark Tuitert heeft tijdens de Summer Classic in Calgary de 1.500, 3.000 en 5.000 meter gewonnen. En in het Duitse Hinterzarten werd de Zomer Grand Prix van het skischansspringen gewonnen door de ploeg van Oostenrijk, voor Finland en Slovenië. Ik bedoel maar: het moet niet veel gekker worden. Summer Classic, Zomer Grand Prix en het is nog geen eens september. We gaan toch ook geen NK Bommetje op de Grossglockner in december organiseren? Nou dan, laat ze dat schaatsen en dat skiën mooi voor de winter bewaren.

We gaan gelukkig weer voetballen, nou ja, we: niet iedereen mag meedoen. Winston Bogarde krijgt van zijn club Chelsea zelfs geen rugnummer, maar wel 40.000 pond per week en daarmee hoeft hij in ieder geval voorlopig geen lening te nemen, waartoe normale stervelingen zich soms wel gedwongen zien. De Ajax-fan, die wat extra reserves op de bank wil hebben, kan daarvoor sinds kort terecht bij Ajax Finance, een nieuwe vorm van clubservice. De supporter moet daarvoor overigens wel diep in zijn buidel tasten: als hij een doorlopend krediet van 15.000 euro bij Ajax Finance afsluit, betaalt hij 10,3% rente op jaarbasis en bij hoofdsponsor ABN Amro is dat 8,9% oftewel een verschil van 900 euro over 5 jaar. Je zult maar fan zijn van een club, die je met zo’n woekerrente een poot probeert uit te trekken. Daar kan zelfs de grote kunstmecenas Dirk Scheringa met z’n Frisia-filantropie nog wat van leren.

Nee, dan betaal ik liever 260 euro voor een plaatsje in het Arke Stadion. Vanaf zaterdag (RBC thuis!) is het weer Code Rood bij ons thuis, hoewel FC Twente volgens de deskundigen opnieuw een somber seizoen tegemoet gaat. Youri Mulder en Hugo Borst kwamen in hun voorspelling bij Studio Sport afgelopen zondag zelfs niet veel verder dan een kleurloze dertiende plek. En misschien krijgen ze helaas nog wel gelijk ook, als we het competitieprogramma bekijken. De eerste helft van het seizoen gaat het nog, maar na de winterstop zou Code Rood wel eens Alarmfase Eén kunnen worden: in februari moet FC Twente binnen vier weken uit naar Feyenoord, Ajax en PSV. En nou wil ik niet al te pessimistisch doen, maar als je binnen één maand negen punten verliest, dan kon het tussen de oortjes wel eens knap lastig worden om dat in de rest van het seizoen weer goed te maken.

Nou ja, dan hebben ze nu alvast een smoes voor als het straks weer niks wordt.


Copyright Peter Bonder.

Kijk ook op www.twentesport.com.