Geachte Mevrouw Kezman

U kent mij niet, ik heb u nooit ontmoet en de kans dat dit ooit zal gebeuren is uiterst onwaarschijnlijk. Niettemin wil ik langs deze weg mijn oprechte zorg met u delen inzake de recente en actuele situatie rondom uw zoon Mateja. Ik doel in dit verband overigens niet op de voetbaltechnische voortgang, die hij doormaakt. Integendeel, ik neem dat u op de plaats waar u zich bevindt, op de hoogte wordt gehouden van zijn fenomenale spel, waarmee hij op de Nederlandse, en binnenkort hoogtwaarschijnlijk buitenlandse voetbalvelden furore maakt.

Nee, mijn zorg betreft de ronduit onverkwikkelijke wijze, waarop hij door zogenaamde supporters van de tegenstanders bejegend wordt, en waarin u onbewust een rol speelt. Natuurlijk, enig macho-gedrag is Mateja niet vreemd, maar dat zit ‘m nu eenmaal in zijn Balkan-genen, en hij heeft zijn natuurlijke agressie in ieder geval al beter onder de knie dan tijdens zijn EK-debuut in 2000, toen hij als invaller na 42 seconden de rode kaart kreeg. Ook de manier waarop hij zijn vele doelpunten viert, kan bij sommigen een zekere vorm van weerstand oproepen, maar dat is natuurlijk nog geen reden om hem de vreselijkste ziektes toe te wensen en u als (excusez le mot) “hoer” te bestempelen.

Afgelopen zaterdag waren dergelijke geluiden helaas ook te horen in het Arke Stadion te Enschede, waar uw zoon met zijn club PSV een demonstratietraining verzorgde. Gelukkig duurde het niet lang, want Mateja snoerde de verbale raddraaiers de mond met een fantastische stiftbal, die mij als supporter van de thuisploeg weliswaar pijn deed, maar als liefhebber van het voetbal veel plezier bezorgde. Bovendien zag ik in deze magistrale actie een welverdiende straf voor degenen, die op deze manier hun club denken te steunen. Ze weten niet wat ze zingen en ze weten al helemaal niet niet wat ze aanrichten, zeker niet bij de vrouwen van de Balkan, die de laatste jaren met name in fysieke zin de meest weerzinwekkende dingen hebben moeten ondergaan. Namens de weldenkende voetbalsupporters bied ik u hierbij dan ook een welgemeende verontschulding aan voor dit niet goed te praten wangedrag.

Met vriendelijke groeten,

Peter Bonder.

Copyright Peter Bonder.

Kijk ook op www.twentesport.com.