Lotgenoten!

Al ver vóór de derde dinsdag van september werd ons land overspoeld met treurig stemmende berichten over onverwachte en verwachte tegenvallers. Zo dreigen de Nederlands voetbalmiljonairs zich opnieuw niet te kwalificeren voor een belangrijk eindtoernooi, terwijl hun collega hockey-amateurs zich vergisten in de tactiek van de Mansschaft. Verder begint het er steeds meer op te lijken, dat Sjeng Schalken in tegenstelling tot eendagsvlieg Martin Verkerk nooit de finale van een Grand Slam zal halen. En ook op internationaal sportgebied is er weinig reden tot juichen, nu zelfs een respectabel instituut als Manchester United niet veilig blijkt voor de grijpgrage klauwen van hebzuchtige graaiers als John de Mol en zijn bloeddorstige trawanten.

Vandaag is het de derde dinsdag van september en één van de uitgelekte maatregelen is het terugschroeven van het totale sportbudget: van 72 miljoen euro per jaar nu naar 54 miljoen in 2007, en dat raakt volgens NOC&NSF-voorzitter Hans Blankert “de sport in het hart”. De kosten zullen aan de consument worden doorberekend in de vorm van hogere contributies en daardoor zullen steeds minder mensen het zich nog kunnen permitteren om actief aan een sport in clubverband te doen. En dat terwijl er in het laatste lijsttrekkersdebat, toen er nog zieltjes gewonnen moesten worden, extra 100 miljoen voor de sport werd toegezegd. Die belofte bleek dus al net zo waardevast als de spiegeltjes en de kraaltjes, waarmee de rooms-katholieke missionarissen vroeger de arme negertjes in donker Afrika probeerden te paaien.

Volgend jaar zijn de Olympische Spelen in Athene. De vorige keer deden “we” het zo goed, dat de politiek het sportbudget aanzienlijk omhoog draaide. Nu, vier jaar later, is het weer terug bij af. En toch zijn er nog Nederlandse sporters, die zich voor hun land het snot in de ogen willen trainen om Olympisch te scoren. Alle kans dus, dat er volgend jaar weer landgenoten op het erepodium staan. En dan moet u eens goed opletten, wie zich daarbij ineens uiterst sneaky het beeld binnen Hekkingt: dat is de staatssecretaris, die in de vorige campagne nog zo parmantig met al die miljoenen stond te zwaaien. Kiezersbedrog? Nee hoor, dat is nou politiek: een smerig spel en de verliezer, dat bent u. Gefeliciteerd!


Copyright Peter Bonder.

Kijk ook op www.twentesport.com.