Door de leugen geregeerd

Koningin Beatrix heeft het zelf gezegd: “De leugen regeert”. En daar heeft Hare Majesteit groot gelijk in. Het aantal bewijzen voor het gelijk van deze stelling is zo langzamerhand niet meer bij te houden. Eerst hadden we haar vader, die de hele wereld aan zijn laars lapte en het gezegde “van de prins geen kwaad weten” een geheel eigen dimensie gaf. Vervolgens liet ze door haar voorlichters officieel mededelen, dat prins Friso geen homoseksueel was - alsof het zijn van homo overigens iets afwijkends dan wel minderwaardigs zou zijn! Vrijwel tegelijkertijd werd ze door een wazig nichtje uitgemaakt voor een kwaaie tante, die zich regelmatig voltankt met liters rode wijn. Intussen is het land in rep en roer door het gedreutel van een Gooise kakmuts, die zich eerst een weg naar de top horizontaalt en zich daarna ineens niet zo helder meer kan herinneren met wie ze ook alweer de criminele lakens heeft gedeeld. En straks staan we collectief te kwijlen bij het kleinkind van een Argentijnse keurslager. Inderdaad, we worden geregeerd door de firma List&Bedrog, bestuurd door profiteurs en parasieten. Optieven die handel. Omsmelten die koets! (En trouwens: Friso is géén homo.)

Nee, voor het enige echte ware Oranje-gevoel moeten we toch bij de jongens van Dick Advocaat zijn. De stemming zit er, aan de vooravond van de laatste kwalificatiewedstrijd tegen Moldavië, goed in. Er staat niets meer op het spel, maar het PSV-stadion zal ongetwijfeld weer vollopen met dynamische account managers, die er op kosten van de zaak met hun relaties een knus avondje van maken, onder muzikale begeleiding van zo’n knotsgezellig dweilorkest. Proost! Maar we kunnen er nu wel cynisch over doen: bij wedstrijden van het Nederlands Elftal is het de laatste jaren, sinds die bom tegen Cyprus in 1987, tenminste rustig op en om de tribunes. En dat kunnen we helaas niet zeggen van het vaderlandse clubvoetbal, dat niet alleen sportief en financieel, maar nu ook moreel volledig knock-out is. De gebeurtenissen van het afgelopen weekend zijn bekend, maar de KNVB laat alles op z’n beloop. (Henk Kesler en Jaap Uilenberg: “Accepteren, het hoort bij je vak.”) En de clubs maken zich bij monde van Michael van Praag, president-commissaris van de Eredivisie NV, liever druk om om een eventuele opdeling van de tv-rechten voor de samenvattingen. Ik citeer: “Het gaat ons niet alleen om het geld, het gaat ons er ook om dat we een partnership willen hebben met de verschillende tv-zenders.” Met als bijkomend voordeel, dat al te kritische reporters van de buis geweerd dienen te worden: “Kritiek vinden we prima, maar niet al te vaak, want dat hebben we liever niet.” Die man kan zo in dienst bij de Von Lippe Biesterfeld GmbH. De leugen regeert.

Copyright Peter Bonder.

Kijk ook op www.twentesport.com.