Doedelzakken

De spelers van het Schotse elftal hebben gisteravond na de wedstrijd tegen Nederland tot diep in de nacht feest gevierd in een Amsterdams café. De complete selectie van Berti Vogts schijnt hagelsteendronken te zijn geworden en naar verluidt bereikte het feest een woest hoogtepunt tijdens het traditionele kilt-heffen, een schalkse vorm van folklore waarbij Schotse mannen staand op de bar met hun onderlichaam een doedelzak moeten imiteren. Kijk, als u een dergelijk bericht in de krant van vandaag zou lezen, dan zou u uw schouders ophalen. Ze doen maar, die Schotten, dat doedelzakkengedoe zal u jeuken. Het zijn hun doedelzakken en daar moeten ze maar mee doen wat ze willen.

U reageerde waarschijnlijk heel anders, toen u las of hoorde, dat een aantal spelers van het Nederlandse elftal zaterdagavond na de nederlaag tegen Schotland tot diep in de nacht feest hadden gevierd in een Amsterdamse horecagelegenheid. Oké, het bericht is intussen gecorrigeerd, Henk Spaan kan zich voorlopig nergens meer vertonen en ze hoefden zich per slot van rekening pas zondagavond te melden in dat achterlijk dure strandhotel (misschien dat het daarmee ook wel wat minder kan). Toch had het niemand verbaasd als ze zich met z’n allen na zo’n wanprestatie van de planeet hadden gezopen. Dat deden wij vroeger immers ook. Sterker nog: wij hadden ooit een trainer, die ging méé. En dat zie ik Advocaat nog niet doen.

Wel een beetje flauw van de bondscoach, trouwens, om de columnist van Het Parool af te doen als een “semi-intellectueel”. Hebben we eindelijk iemand bereid gevonden, een “semi-intellectueel” nog wel, om met een gezellig lulverhaal de boel op scherp te stellen, is het weer niet goed. Voor hetzelfde geld had Spaan namelijk gelijk gehad en dan hadden we allemaal kunnen zeggen: zie je wel? Het zijn stevige benen, die de weelde kunnen dragen, en dat zit er bij de generatie-Kluivert jammer genoeg niet meer in. Het is nog een keer goed gegaan, en we kunnen ons weer opmaken voor een zomer met een ernstige overdaad aan veel oranje, maar de oudere spelers zijn intussen wel neergezet als een stelletje leeggelopen doedelzakken, die in Portugal niets anders te zoeken hebben dan de minibar op hun hotelkamer.


Copyright Peter Bonder.

Kijk ook op www.twentesport.com.