Hollands housen

Schaatser Jochem Uytdehaage kan via de TVM-ploeg beschikken over een hoofdcoach, een tweede trainer, een fysiotherapeut, een sportmasseur, een manueel therapeut, een krachttrainer, een voedingsdeskundige, een arts, twee managers, een inspanningsfysioloog, een belangenbehartiger, een mentaal begeleider oftewel performance coach, een materiaalman en een chauffeur voor de vrachtwagen, die tevens dienst doet als mobiel krachthonk (de vrachtwagen, niet de chauffeur). Dat ie met al die lui om zich heen nog tijd weet te vinden om een paar rondjes te schaatsen, dat mag dus wel pure topsport heten. Maar misschien moet er nog wel iemand bij: eentje die na de finish eventjes dat vieze kwijl van z’n kin veegt. Dat ie zich het snot voor de ogen rijdt: oké, maar dan hoeven we het toch nog niet te zien?

Topsport kan er soms inderdaad bijzonder onsmakelijk uitzien, maar het zoet van de overwinning vergoedt veel, zo niet alles. Wat dat betreft spreek ik helaas niet al te zeer uit eigen ervaring, maar bij het NOC gaan ze er van uit, dat er volgend jaar in Athene weer veel te feesten valt, net als in Sydney, vier jaar geleden. Daarom hebben ze midden in het groene hart van de Griekse hoofdstad, de vermaarde Zappion-tuinen, een locatie gevonden voor het Heineken Holland House. Het persbericht meldt verder, dat het paviljoen “Aegli” heet (dat is Grieks voor roem) en op loopafstand van een metrostation ligt, in een gedeelte van de stad waar nachtelijk gedruis normaal is.

Hier zullen de Nederlandse medailleveroveraars dus de huldiging krijgen, die ze verdienen. En wat dat inhoudt, hebben we bij vorige gelegenheden kunnen zien. De laatste keer was de presentatie in handen van gastheer Paul de Leeuw, door wie de winnaars zich eerst contractueel verplicht moesten laten afzeiken. Daarna werd het dweilen geblazen onder de muzikale leiding van de Scheetpoepers, bekend van Thialf en Elfstedentocht. En met een beetje geluk werd het daar in dat kleine café aan de haven net zo gezellig als bij Te Land, Ter Zee & In De Lucht. Glij ‘m erin, Jack van Gelder staat al klaar. Hollands housen. En dan ook nog Heineken moeten zuipen. Alsof je daarvoor al die jaren getraind hebt.

Copyright Peter Bonder.

Kijk ook op www.twentesport.com.