Scorebordjournalistiek

Sommige sportjournalisten vrágen inderdaad letterlijk om een mediaboycot. De wedstrijd om de stomste vraag van het jaar werd zondagavond met afstand gewonnen door Studio Sport. Wie het rund van dienst was, is me eerlijk gezegd ontgaan, maar FC Twente-spits N’Kufo stond terecht met de mond vol tanden. “Kennst du René van der Kerkhof?” Je zag de Zwitser denken: wat is dit? En terecht, want waarom zou een voetballer met een manchet om de arm een speler kennen, met wie 25 (!) jaar geleden bij een WK-finale iets vergelijkbaars aan de hand was. Wat een vraag!

Hetzelfde programma wilde ook een goed gesprek met Co Adriaanse, maar het werd uiteindelijk niet meer dan een bizar één-tweetje. AZ had zojuist met 5-1 verloren van Roda JC, maar de Alkmaarse trainer verkondigde ijskoud, dat zijn ploeg zeker niet de slechtere en misschien zelfs wel de betere partij was geweest. Maar, probeerde de verslaggever nog dapper: “Roda JC heeft toch met 5-1 gewonnen?” Jawel, kon de trainer dit niet ontkennen: “Maar nu doe jij aan scorebordjournalistiek”. Scorebordjournalistiek: met scrabble scoor je er veel punten mee, maar als voetbaltrainer maak je je toch een tikje belachelijk, zeker als je zojuist met 5-1 hebt verloren.

Adriaanse was dit weekend overigens niet de enige voetbaltrainer, die een verbale misstap beging. Gertjan Verbeek, zijn collega van Heracles, noemde de Almelose raddraaiers, die in Rotterdam voor de wedstrijd tegen Sparta waren opgepakt, “mongolen”. Hij heeft hiervoor intussen weliswaar zijn excuses aangeboden, en dat siert hem, maar als ik een mongool was, dan zou ik me door zo’n achterlijke vergelijking ook ongelooflijk vernederd gevoeld hebben. Blijft natuurlijk de vraag, hoe we die gasten dan wél moeten noemen. Of niet, want misschien is doodzwijgen zo langzamerhand wel de beste oplossing. Dan krijgen ze ook niet de aandacht, waarop ze zo graag willen kicken. Boycotten die hap!


Copyright Peter Bonder.

Kijk ook op www.twentesport.com.