Lul van het Jaar

LPF-kamerlid Joao Varela wil weten, waarom hij door de parlementaire pers is gekozen tot Slechtste Politicus van 2003. In een open brief vraagt hij aan zijn beoordelaars of ze zo sportief willen zijn om hun keuze nader te verklaren. Dat is nergens voor nodig. Luister Varela, ik zal je precies vertellen waarom jij voor mij de Lul van het Jaar bent. Omdat je met een harde plasser achter Pim Fortuyn aanliep. Omdat je het wel best vond, dat jouw partij het land beledigde met halve zolen als jezelf, Wijnschenk en Hoogendijk. Omdat je je niet openlijk distantieerde van de haatzaaiers Spong & Hammerstein. Omdat je je vooral onderscheidde door het dragen van foute stropdassen. Omdat je die Winny de Jong eigenlijk wel een lekker geil wijf vond. Omdat je je door die sukkel van Herben openlijk liet piepelen. Omdat je voor je schoonvader een baantje als staatssecretaris ritselde. En omdat we verder nooit meer iets van je vernomen hebben, wat misschien ook maar beter was. Totdat je vorige week dus die brief schreef. Lul.

Wie op sportgebied de Lul van het Jaar was? Tja, daar vraagt u me wat. Anton Geesink? Mwah, dat ligt te veel voor de hand. Lul van de Eeuw, oké, maar om ‘m deze eer nou te gunnen: neuh. Ruud Vreeman dan, de slechte verliezer van het NOC*NSF? Maakt een kans, jazeker. Dick Advocaat, de grootste mazzelaar van allemaal? Komt in aanmerking, wordt genoemd. Hockeycoach Joost Bellaart, die helaas vergat om de eer meteen aan zichzelf te houden en daardoor onnodig beschadigd werd? Zou kunnen. Louis van Gaal, die de verzamelde sportpers met een tenenkrommend peuterzaalgedichtje voor paal zette? Regilio Tuur, die zijn zoveelste vriendin voor de zoveelste keer in elkaar sloeg (“Als ik haar echt dood had willen slaan, dan had ik aan één klap genoeg gehad”)? Scheidsrechter Harry Luijten, die FC Twente bevoordeelde in de bekerwedstrijd tegen Ajax II? U ziet het: kandidaten genoeg voor de titel Sportlul van het Jaar. Maar voor nu: genoeg geluld, www.linksbek.nl gaat even plat. Begin januari meld ik me weer. Bedankt voor het lezen en tot ziens in 2004!

PS. Sportjurk van het Jaar: Dione de Graaf, Sportgala NOS (17 december).

Copyright Peter Bonder.

Kijk ook op www.twentesport.com.