Bruune boon'n

Het nieuwe jaar begon meteen al goed: “Beursdeskundigen opnieuw kansloos tegen gorilla Jacko” las ik vrijdag in de Volkskrant. Een aandelenpakket dat ooit door de Berlijnse gorilla Jacko is gekozen, heeft over 2003 ruim 3 procent beter gepresteerd dan de AEX-index, die daarmee voor het vierde jaar op rij verloor. Het winstgevende pakketje is ooit door de aap samengesteld aan de hand van bananen, waaraan een labeltje met de naam van een beursfonds hing. Sindsdien past een softwareprogramma het pakket elke twee weken aan door het gedrag van Jacko simpelweg na te bootsen (zie ook www.beursgorilla.nl). Kijk, daar word ik als niet-belegger nou heel vrolijk van.

Waar ik heel wat minder vrolijk van word, is het grote geld, dat ook in 2004 de sport zal blijven regeren. Als je alleen al leest, dat Arjen Robben bij Manchester United 43.000 euro per week kan gaan verdienen, dan weet je genoeg: dat komt nooit meer goed met deze wereld. Nou ja, hij kan het zich daarmee tenminste nog permitteren om af en toe ook eens buiten de deur te eten. Voor normale stervelingen zoals u en ik is zo’n culinair uitstapje financieel allang niet meer te behappen, sinds de horeca de ƒ op de menukaart heeft vervangen door de €. En hoe durft een woordvoerder van die maffia te reageren op de opmerking van een radioverslaggever, dat uit-eten onbetaalbaar is geworden? “Daar zullen we dan met z’n allen aan moeten wennen.” (Radio I Journaal, 5 januari 2004.)

De tering naar de nering zetten, dat is ook het motto in het betaalde voetbal. En toch gaan de profs dezer dagen massaal naar zonnige oorden in het Zuiden van Europa. Heracles slaat volgende week zijn tenten op in Marbella, de decadente speeltuin van Jesus Gil y Gil. FC Twente zoekt het daarentegen dichterbij en heeft voor de tweede helft van deze week logies gereserveerd in het toch wat minder mondaine Odoorn. Dat wordt dus niks, zaterdagavond, in de strijd om de prestigieuze Koninklijke Ten Cate Winter Challenge. De spelers van FC Twente hebben de bruune boon’n uit het land van Bartje nauwelijks verteerd, terwijl hun collega’s van Heracles zich de hele wedstrijd afvragen of ze de zonnebrand wel ingepakt hebben. Het is ongelijk verdeeld in deze wereld en daar zullen we dan met z’n allen aan moeten wennen.

Copyright Peter Bonder.

Kijk ook op www.twentesport.com.