Ronald Boeman

Ajax-trainer Ronald Koeman was not amused over de nieuwjaarstoespraak van Freek de Jonge en hij maakte zich daarmee nog veel belachelijker dan dat het de cabaretier ooit gelukt zou zijn. Laat hij zich liever spiegelen aan de vorstelijke wijze, waarop onze koningin de hoon van haar hofnarren pareerde. Door zo te reageren, toont Koeman zich niet alleen een humorloze droogkloot, maar ook een kleinzielig burgermannetje. En dat past slecht bij het image van Ajax, waar ze zich immers zo graag als ongenaakbare godenzonen betiteld zien, onbereikbaar ver verheven boven het gemene voetbalplebs.

Nee, die Koeman moet goed oppassen, met dat vervelende gezeur op dat verongelijkte toontje van hem. Het is trouwens niet de eerste keer, dat hij zichzelf in het nauw brengt. Dat hij in 1988 na de Hamburgse EK-winst op Duitsland en plein public zijn kont afveegde met het shirt van Olaf Thon, oké: ik heb die avond ter plekke zelf ook dingen geroepen waarop ik niet met gepaste trots terugkijk. Maar een jaar eerder ging hij wel ernstig in de fout door de fysieke uitschakeling van de Fransman Tigana door zijn toenmalige ploeggenoot Gilhaus als “klasse” te bestempelen. En ook als trainer kan hij uiterst grof en respectloos te keer gaan, getuige zijn tirade afgelopen zondag tegen NEC-collega Johan Neeskens, toch niet de eerste de beste in de Nederlandse voetbalgeschiedenis.

Ronald Koeman was een grote voetballer en kan een goede trainer worden, maar in sommige opzichten is hij een rund. En daarmee doet hij zijn naam dus alle eer aan.


Copyright Peter Bonder.

Kijk ook op www.twentesport.com.