Snowboardwerpen

Vorige week zaterdag werd ik 50 (dank u) en omdat we geen zin hadden in allerlei Abrahammen op ons dak, verhuisden we voor een lang weekend naar een huisje op de Veluwe. Vrijdag en zaterdag hielden we het niet geheel droog, maar dat was voorspeld door het KNMI op de radio. De omroeper van dienst had het over “regen die overgaat in buien” en dan weet je het wel. De zondag maakte alles goed en in de zon is Burgers’ Zoo nog mooier dan in de folder. Maandag was het bij thuiskomst qua curiosa meteen alweer raak, toen in het nieuws bekend werd gemaakt, dat twee groepen Nederlandse wintersporters in Oostenrijk elkaar in kennelijke staat richting het ziekenhuis hadden geslagen. Een onschuldig begonnen potje sneeuwballen gooien was gierend uit de hand gelopen, men bekogelde elkaar over en weer met alles wat maar beschikbaar dan wel voorhanden was, waaronder snowboarden. In het hospitaal laaide de strijd opnieuw op, toen de beide leiders van de groepen elkaar herkenden en medisch personeel, dat de vechtende partijen trachtte te scheiden, liep rake klappen op. Dat kan nog een leuke gipsvlucht worden.

Met dit bericht is voor mij het zoveelste en misschien wel definitieve bewijs geleverd, dat het toevoegsel “sport” in het begrip wintersport een volstrekt zinloos bestaan leidt. Men beweegt inderdaad, maar vanaf een uur of vier gebeurt zulks vooral met de pols aan de bar. In het piste-jargon heet dit après-ski, maar het blijkt vooral een alibi om zich in no-time van de planeet te zuipen. Dat mag, en dat moeten betrokkenen vooral zelf weten, maar ga dan niet hard roepen dat je weer zo fijn aan “sport” hebt gedaan. Bovendien loopt ons nationale imago gevaar, want het nieuwsbericht vermeldde voorts, dat het incident ongunstig is voor het beeld van de gemiddelde Nederlandse sneeuwtoerist te Oostenrijk, dat vooral overeenkomt met dat van een lompe hark, die in alcoholische overconsumptie en maatschappelijk wangedrag alleen door de Zweden wordt overtroffen. Het enige voordeel van deze onderlinge matpartij was dus, dat hierbij uitsluitend Nederlandse hufters waren betrokken.

Mijn suggestie voor een nieuwe discipline op de Olympische Winterspelen: snowboardwerpen. (Finale: Nederland-Zweden.)


Copyright Peter Bonder.

Kijk ook op www.twentesport.com.