De zodengonen

Bij ons in de familie heerst een even merkwaardig als hardnekkig taalfenomeen, het zogeheten spoonerisme, vernoemd naar de gelijknamige Engelse dominee, die regelmatig woorden en lettergrepen verhaspelde. Zo heeft één van mijn zussen ooit bij de slager om een pond “gekluifde kipkruidjes” gevraagd, terwijl onze dochter laatst aan tafel informeerde of de “oplepschepel” misschien even door kon. Ik kan u nog veel meer voorbeelden geven, maar afgelopen zondag hoorde ik dat het ook buiten de Bondertjes voorkomt. De verslaggever van Langs de Lijn was in de Amsterdam Arena naar eigen zeggen aanwezig bij een wedstrijd van de “zodengonen”. Nu heb ik dat ophemelende gedoe met die godenzonen altijd schromelijk overdreven gevonden, dus deze verspreking bracht alle hoofdstedelijke euforie wel weer tot de juiste proporties terug. Bovendien konden we ’s avonds bij Studio Sport constateren, dat het goddelijke Ajax tegen FC Twente wel tien engeltjes op de lat had zitten, waardoor met meer recht de term “lucky Ajax” weer eens uit de kast kon worden gehaald.

Eén van de tien engeltjes werd geraakt door Sjakie Polak, die daarna ter plekke een spontane improvisatie van een moderne variant op de regendans ten beste gaf. Ik kon me zijn frustratie heel goed voorstellen, want Haagse Sjakie was zo langzamerhand wel weer eens aan een persoonlijk succesje toe. Het is op z’n zachtst gezegd niet zijn seizoen en de zaakwaarnemer moet toch wat te bieden hebben, nietwaar? Intussen is FC Twente volgens de statistieken hard op weg naar een negatieve recordserie wat de prestaties in de uitwedstrijden betreft. Oké, in Eindhoven en Amsterdam had er meer in gezeten, maar wanneer je met NEC als enige club van de eredivisie in Zwolle verliest, dan sla je natuurlijk geen best figuur. Het zal wel tussen de oren zitten en dan wordt het knap lastig als je eerst naar Breda, Utrecht, Groningen, Roosendaal, Den Haag en tenslotte ook nog helemaal naar Waalwijk (!) moet. Maar voorlopig spelen ze zaterdag eerst veilig thuis tegen AZ, volgens de Volkskrant van vandaag de ploeg met de leegste ziekenboeg. Dat is het resultaat van “topvorm, zelfvertrouwen en samenwerking tussen trainer en fysiotherapeut” in combinatie met “maatwerk op de training”. Co Adriaanse: “Iedereen is frisser, scherper en geconcentreerder.” Nog wel, Cootje. Nog wel.

We zullen zien wie er zaterdag frisser, scherper en geconcentreerder is.


Copyright Peter Bonder.

Kijk ook op www.twentesport.com.