Irritatie

Jaap Uilenberg, hoofd scheidsrechterszaken van de KNVB, wil een verbod op het ritueel, waarbij scorende voetballers met hun shirt zwaaien. Het fenomeen begint volgens hem steeds ergerlijker vormen aan te nemen en hij hoopt dan ook, dat de internationale spelregelbobo’s er binnenkort iets aan gaan doen. Bovendien is hij van mening, dat de clubs ook moeten ingrijpen, omdat zo de naam van de shirtsponsor buiten beeld blijft. Nu respecteer ik de bezorgdheid van Uilenberg inzake het commerciële belang van de sponsor, maar eigenlijk zag ik liever, dat hij zich eens wat meer gaat bemoeien met datgene, waarvoor we hem hebben aangesteld, en dat is de zorg voor de kwaliteit van de arbitrage. Daarmee is het ronduit beroerd gesteld en het is dan ook beslist geen wonder, dat de UEFA de KNVB vriendelijk doch dringend verzocht heeft, om deze zomer vooral géén scheidsrechters richting Portugal te sturen. Ik zag laatst de heer R. Luinge weer eens met die grote grijns door het Arke Stadion zwalken: marchanderen, compenseren, irriteren. Nee, meneer Uilenberg, met het niveau van de Nederlandse scheidsrechters kun je wel naar een goede wedstrijd fluiten.

Een andere bron van irritatie op de vaderlandse voetbalvelden is FC Twente-trainer Vandereijcken, die een merkwaardige ontwikkeling doormaakt. Nog niet zo lang geleden was ik zeer tevreden over zijn aanvallende tactiek, waardoor het na jaren van afzien eindelijk weer eens leuk was aan het Colosseum. Ik verbaasde me dan ook over het gebrek aan populariteit en waardering, dat hem bij het Twentse publiek ten deel viel. Maar nu komt de ware aard van de Belg naar boven: eerst Polak skippen vanwege een kritisch interview, vervolgens de kluit belazeren door de uitwedstrijden tegen Groningen en Utrecht opzichtig te laten lopen en als klap op de vuurpijl de reserve-doelman openlijk afvallen. En dat wordt dan allemaal gedaan door de man, die in de Telegraaf van maandag het volgende laat optekenen: “Ik hoor anderhalf jaar niets anders dan het verdraaien van feiten en meningen. Ik hoef me niet te verantwoorden.” Nee, meneer Vandereijcken, dat hoeft u binnenkort gelukkig ook niet meer. Moeten we zaterdag eigenlijk nog komen kijken? Of is nu al bekend, dat Volendam gierend met de buit gaat strijken? Echt waar, ik hoop van harte dat u op 23 mei zult winnen, maar daarna mag u terug naar België. Daar hebben ze in ieder geval betere catering. En hoogst waarschijnlijk ook betere scheidsrechters.


Copyright Peter Bonder.

Kijk ook op www.twentesport.com.