Riegt oe!

Voor de taalgevoelige fijnproever was het deze week weer smullen van verbale hoogstandjes. Zo stuurde TPG-topman Peter Bakker het afgelopen jaar twee mede-bestuurders de laan uit vanwege een “case van underperformance”. Verder waarschuwde de nieuwslezeres van het Radio I Journaal ons in het weerbericht voor neerslag, die wel eens “buiig van karakter” zou kunnen zijn. En NEC-trainer Johan Neeskens was duidelijk in een reactie op racistische taal van zijn eigen supporters: “Dit kan gewoon niet kunnen!” Maar de mooiste tekst las ik vorige week dinsdagavond na de bekerthriller tegen NAC op de T-shirts van veel Twentse supporters: “Riegt oe! Wi’j komt er weer an!”

Nu ben ik weliswaar een geboren en getogen Tukker, maar de betekenis van “Riegt oe!” schoot me niet direct spontaan te binnen. Ik dus bellen met het Van Deinse Instituut en daar kon men mij vertellen, dat hiermee “Ga in de rij staan!” wordt bedoeld, met de toevoeging dat zulks doorgaans in koeienstallen gebezigd wordt om de beesten op één lijn te krijgen. Nooit geweten, dat koeien Twents konden verstaan, en dat ze er zelfs nog naar luisterden óók, maar omdat een zekere vorm van kuddegedrag de gemiddelde voetbalsupporter niet vreemd is, vond ik het wel een passende aanmoediging voor 23 mei.

FC Twente is er helemaal klaar voor, de competitie zit er op en alles staat in het teken van De Finale. Ook voor Sjakie Polak? Ook voor Sjakie Polak. De Haagse flapuit is natuurlijk een beetje dom geweest, maar de Belgische trainer is op zijn beurt wel weer zo slim om hem op en top te prikkelen. Dus als het straks in de Kuip na 119 minuten op strafschoppen aankomt, dan krijgt Polak een seintje van de bank: invallen, en rap wat! Vandereijcken zet zijn joker in, die heeft nog een troef achter de hand en FC Twente pakt de Amstel Cup. Enschede en omgeving kunnen na drie jaar weer een keer volledig uit hun dak en de trainer van FC Utrecht wordt ontslagen vanwege een “case van underperformance”.

Copyright Peter Bonder.

Met dank aan 360SportsIntelligence.

Kijk ook op www.twentesport.com.