Buitenspel

Sommige berichten moet je twee keer lezen voordat je ze kunt geloven. Neem nou al die voorpublicaties uit het boek “1974. Wij waren de besten” van Auke Kok over de sensationele escapades van het Nederlands Elftal tijdens de WK van 1974 in Duitsland. Als het allemaal waar is, wat daarin onthuld wordt, of zelfs maar de helft, dan is het een heidens mirakel dat Cruijff c.s. tijdens die finale überhaupt nog op het veld stonden. Elk normaal mens zou het na drie zulke inspannende weken steunend en kreunend opgegeven hebben, maar onze jongens gingen al zuipend, naaiend, rokend en gokkend door tot het bittere einde. ’s Avonds een kerel, ’s middags een kerel, behalve toen het er dus echt op aan kwam om die vuile rotm…, pardon: onze geachte oosterburen voor eens en voor altijd een lesje te leren. Daarna moesten we tot 1988 wachten en op 15 juni gaat het weer loos in Porto, maar in 1974 waren wij de besten. Totdat Bernd Hölzenbein de Schwalbe introduceerde, Oranje zichzelf buitenspel zette en Pieter van Vollenhoven bij de uitreiking van de wereldbeker aan Franz Beckenbauer “Bravo!” riep, tot twee keer toe zelfs.

Ook zoiets: de FIFA heeft Kameroen zwaar gestraft wegens het niet opvolgen van de kledingvoorschriften. Het Afrikaanse land moet de kwalificatieronde voor de WK van 2006 beginnen met een achterstand van zes strafpunten, terwijl de nationale voetbalbond een boete van 130.000 euro kreeg opgelegd. En waarom? Omdat de Ontembare Leeuwen tijdens het toernooi om de Africa Cup gespeeld hadden in een eendelig tenue, een soort bodysuit, hetgeen wel was toegestaan in de voorronde, maar niet tijdens het vervolg. Wat me hierbij nog het meest verbaast, is niet de hoogte van de straf (die zes punten halen ze bovendien toch fluitend in, met tuinkabouters als Ivoorkust, Libië, Sudan en Benin in de poule), noch de inconsequentie van de argumentatie (wel toegestaan in de voorronde, niet tijdens het vervolg). Nee, wat me pas echt verbaast, is dat niemand zich verbaast over deze waanzin van de machtswellust en de willekeur. Ik heb er althans niemand over gehoord, en het heeft toch echt in alle kranten gestaan. We lezen het, halen onze schouders op en gaan over tot de orde van de dag. Zes strafpunten voor zo’n lullig vergrijpje. Ga iets zinnigs doen, Blatter. En schop nou eindelijk eens dat achterlijke buitenspel uit de regels.


Copyright Peter Bonder.

Kijk ook op www.twentesport.com.