Hullie en zullie

Mooi hoor, die Marathon van Enschede, alleen wel jammer dat dat 15 jaar oude record van Marti ten Kate er aan ging. Maar wat ik misschien nog veel vervelender vind, is het feit, dat Hengelo en Enschede voorlopig op geen enkele manier zullen samen werken op het gebied van “hun” atletiekwedstrijden. Eén groot atletiekgala in Twente, het komt er (weer) niet van. Met dank aan de Enschedese organisatie, die de finish van de Marathon in een Hengelo’s stadion “een brug te ver” vindt, aldus algemeen directeur Fedde Zwanenburg van de Thales FBK Games in de krant van vorige week.

Terwijl het toch zo mooi zou kunnen zijn: ’s morgens vroeg de start in Enschede, een keerpunt in Gronau en na de finish in Hengelo vanaf een uur of half drie de rest van het FBK-programma. Noem het voor mijn part de Thales Euregio Marathon en je hebt nog meer middelen om de wereldtop naar een vol stadion in Twente te halen. Een uniek festijn voor sporters, sponsors en supporters. Twente-promotie in optima forma. Daar gaat het toch om? Of zien we dat helaas verkeerd? En voelen ze zichzelf in Enschede eigenlijk een maatje te groot voor Hengelo? Het aloude verhaal van hullie en zullie?

In dat geval zouden ze eens een voorbeeld moeten nemen aan Zuid-Afrika, dat alle verschillen (en dat zijn er daar een paar meer dan hier) opzij zette om de organisatie van het WK-voetbal in 2010 binnen te halen. De vorige keer werd het land nog een kunstje geflikt door een slapende FIFA-bobo, die vergat zijn stem uit te brengen en daardoor de overwinning aan Duitsland gunde, maar nu zou alles goed komen. Marokko was als enige serieuze concurrent overgebleven en daar hadden ze pas geleden nog de Africa Cup gehad, dus dat was wel mooi geweest. Zuid-Afrika is het geworden en persoonlijk hoop ik bijzonder van harte, dat Nelson Mandela het nog mag meemaken om de wereldbeker uit te reiken aan Nederland in de persoon van aanvoerder Ramon Zomer (Manchester United).

Copyright Peter Bonder.

Met dank aan 360SportsIntelligence.

Kijk ook op www.twentesport.com.