EK Toto (5)

“Robben dendert door, Oranje dendert mee.” Zo voorspelden we vorige week het vervolg van de EK voor Oranje. Het resultaat is bekend: we gaan door, maar denderend was het niet. Dat geldt overigens ook voor de kwaliteit van onze prognoses. Tsjechië zagen we goed, maar dat zullen er vast wel meer gedaan hebben. Dat het grote Frankrijk er uit vloog, hadden we niet verwacht. En toch is dat achteraf gezien (!) misschien niet eens zo’n echte verrassing, als je kijkt met hoeveel hangen en wurgen Les Bleus de voorronde overleefd hebben. Ook het team van Engeland kon onze verwachtingen niet waarmaken, mede door het uitvallen van Rooney en de traditionele toernooi-blooper van Beckham.

Door naar de halve finales. “Tsjechië A wordt Europees kampioen!” kon u in onze vorige EK Toto lezen. Daar blijven we bij, zeker na het machtsvertoon waarmee Denemarken gisteravond vrijwel achteloos opzij werd gezet. (Smetje op het Tsjechische blazoen: het onsportieve gedrag van aanvoerder Nedved. Schwalbe tegen Heitinga, natrappen tegen Gronkjaer.) Baros wordt topscorer van het toernooi en Otto Rehhagel kan met opgeheven hoofd afscheid nemen. Dat zal helaas ook gelden voor Dick Advocaat, want het geluk gaat hem en Oranje tegen Portugal definitief in de steek laten. Na de finale tussen Portugal en Tsjechië melden we ons weer, voor een korte terugblik op de wedstrijd en het toernooi.

EK-elftal van de vier halve finalisten: Ricardo; Reiziger, Galasek, Stam, Jankulovski; Ronaldo, Nedved, Dellas, Robben; Charisteas, Baros. EK-wisselsuggestie: Overmars in de basis voor Van der Meyde. EK-hoogtepunt: de penalty van Ibrahimovic. EK-plaatsvervangende-schaamte-moment: de solo-polonaise door Jack van Gelder in de aftiteling van NOS Sportzomer (27 juni). EK-miscasting: Youri Mulder. EK-oprotten-en-rap-wat: Jan Mulder. EK-schlemiel: Boumsong, Frankrijk (één minuut speeltijd, één balcontact). EK-relatie: Brückner en Heins. EK-plus: het wederzijdse respect voor de volksliederen. EK-min: vandaag en morgen geen wedstrijden! EK Toto 6: maandag 5 juli.

Copyright Peter Bonder.

Kijk ook op www.twentesport.com.