Wereldontvangers

Wat een ontluisterende foto, gisteren in de NRC. Het onderschrift is even lullig als veelzeggend: “De leden van de Raboploeg ontvangen van de Wereldomroep een transistorradio. De enige prijs in de Tour de France van 2004.” Je ziet de wielermiljonairs meewarig kijken naar hun cadeautje en je hoort ze denken: daar hebben we dus al die ruim 3.400 kilometer voor Jan Lul achterin het peloton mee mogen fietsen, voor in totaal zegge en schrijve 41.229,- euro (vergelijk dit met de winst van US Postal: 578.842,- euro). En dat moesten ze dan ook nog met negen man delen, want ze waren wel één van de twee ploegen, die voltallig van start tot finish bij elkaar bleef.

Al met al kunnen ze bij de Rabobank onmogelijk tevreden zijn over de exposure van de ploeg tijdens deze Tour de France. Levi Leipheimer en Michael Rasmussen in de top-15, maar ja: dan hebben we het dus over een Amerikaanse cowboy en een Deense control freak. Niet echt idolen om je als Nederlands wielertalentje aan te spiegelen, toch? Waar zijn ze gebleven, de tijden van kanonnen als Jan Raas, Hennie Kuiper, Joop Zoetemelk, Gerrie Knetemann, Johan van der Velde, Erik Breukink? De brave Breuk heeft het zadel verruild voor de chauffeursstoel in de ploegleiderswagen en zijn conclusie is keihard: “Als Erik Dekker drie keer mee komt in een ontsnapping, gaat het drie keer goed. Als Mark Lotz drie keer mee komt, gaat het drie keer fout.”

Helaas kreeg Dekkertje geen schijn van kans voor een mooie solo of een strakke sprint, net zoals de rest van de Raboploeg vrijwel volledig in de anonimiteit tenonder ging. En dat is nou net wat je als sponsor niet wil: anoniem tenonder gaan. Oftewel, om met sportmarketing-goeroe Frank van den Wall Bake te spreken: “Misschien moeten ze een keus maken tussen de klassiekers en de Tour en dan is de keuze niet zo moeilijk, want de Tour is een wereldspektakel.” De renners zal het hoogst waarschijnlijk een grote zorg zijn. Zij verdienen hun salaris toch wel. Wereldontvangers waren ze al. Nu hebben er (zie boven) dus ook nog eentje van hun sponsor gekregen.

PS: www.linksbek.nl gaat er even tussenuit. Op 22 augustus zijn we er weer.

Copyright Peter Bonder.

Met dank aan 360SportsIntelligence.

Kijk ook op www.twentesport.com.