Rukstoel

De eerste acht dagen van de Olympische Spelen heb ik op de camping voornamelijk via FM 104,4 meegekregen. RadiOlympia hield ons keurig op de hoogte van de sport en de actualiteiten, wat soms tot merkwaardige resultaten leidde. Zo werden de nieuwsberichten enkele minuten uitgesteld vanwege de wedstrijd, waarin judoka Dennis van der Geest zijn bronzen medaille haalde, waarna het nieuws opende met de mededeling, dat judoka Dennis van der Geest op de Olympische Spelen in Athene een bronzen medaille had gehaald. (Ook niet onaardig: “Don’t Stop” van Fleetwood Mac na een hoogst opwekkend item over euthanasievereniging “Exit” in Zwitserland.)

De atletiekverslaggever van RadiOlympia raakte intussen steeds enthousiaster over ene Karin Ruckstuhl, die namens Nederland deelnam aan de zevenkamp en zulks kennelijk niet onverdienstelijk deed. Ze had haar persoonlijk record op de horden al verbeterd en kwam bij het hoogspringen zelfs dicht in de buurt van het nationale record, dat ergens uit de jaren ’80 bleek te dateren. Het zegt veel over de toestand van ons hoogspringen, dat de lat voor een zevenkampster bijna net zo hoog gelegd kan worden als voor de echte specialisten in deze discipline.

Minstens zo veelzeggend voor de situatie op sportgebied in zijn algemeen is het feit, dat de gouden plakken tot nu toe door dezelfde mensen werden gescoord als vier jaar geleden. Veel Nederlandse sporters hobbelen amechtig achter de feiten aan, indachtig de achterhaalde Olympische gedachte dat meedoen belangrijker dan winnen zou zijn. Treurig dieptepunt was het optreden van trampolinespringster Andrea Lenders, die tijdens de finale gewoonweg vergat hoeveel keren ze nog moest en dientengevolge kansloos laatste werd. Als het aan mij ligt: die telt voor Peking nu al niet meer mee.


Copyright Peter Bonder.

Kijk ook op www.twentesport.com.