Nederland A

“Hoofdsponsor Oranje niet blij met Macedonië-Nederland” kopte het reclamevakblad. Ja hoor, dacht ik bij mezelf, daar gaan we weer. Zelfs bij zo’n groot concern als Natonale Nederlanden zitten dus van die enge geldschieters, die zich met de opstelling en de tactiek menen te moeten bemoeien. Nu viel er op het niveau van de wedstrijd ook wel het nodige aan te merken, maar dan nog heb je als sponsor alleen maar te zwijgen. Toen ik evenwel doorlas, kwam de aap al snel uit de mouw: men was ontevreden over de technische kwaliteit van de uitzending. “Het maakte een geïmproviseerde indruk en stak nogal armoedig af bij de uitzendingen van NOS en SBS 6. Dit is geen goed signaal naar de sponsors. Het product Nederlands elftal is te goed om als etalagepop voor een zender te dienen. Het Nederlands elftal is een A-merk, daar moet je niet mee gaan shoppen.” Zo, die kan John de Mol in zijn zak steken. Hoewel: voor de wedstrijd wist slechts 40% van de Nederlandse bevolking zijn zender Nickelodeon te vinden. Na het duel was het gestegen tot 62%. En nou wil ik alleen nog bijzonder graag weten, wat die 22% tijdens de wedstrijd gedaan heeft.

Intussen kan Marco van Basten, welke reservespelers hij ook selecteert, als bondscoach bijna niet meer kapot en dat kunnen niet al zijn collega’s hem nazeggen. Vorige week donderdag diende Dragan Kanatlarovski van Macedonië, dat Nederland een paar dagen eerder dus nog bijna kleineerde, zijn ontslag in na de inderdaad niet te vergeven 1-0 nederlaag tegen Andorra. Zijn voorbeeld werd gevolgd door Georgi Jarzev van Rusland, die met 7-1 van Spanje verloor en bij de stand 6-1 met veel misbaar de bank verliet. En, hem kennende, mogen we er genoeglijk van uit gaan, dat Aad de Mos binnenkort zijn zaakwaarnemer zal inschakelen voor de onderhandelingen over een leuke afkoopsom, nu het elftal van zijn zoveelste toekomstige ex-werkgever, de voetbalbond van de Verenigde Arabische Emiraten, de WK niet heeft gehaald. Trouwens, als we het er toch over hebben, ik las zaterdag het volgende bericht: “Hockeycoach Lammers tekent bij.” Da’s mooi, denk ik dan, maar mag ik dan misschien ook even weten bij wie?

PS: die Jarzev is kennelijk niet alleen tijdens de wedstrijden een impulsief mannetje, want een dag later had hij na overleg met de voorzitter toch maar besloten om alsnog aan te blijven…


Copyright Peter Bonder.

Kijk ook op www.twentesport.com.