Passend gedrag

Na de moord op Theo van Gogh ruiken de ratten hun kans en komen ze uit hun stinkende holen te voorschijn. Hoogst waarschijnlijk hebben ze nog nooit ook maar een letter van de betreurde columnist gelezen, als ze daartoe althans in staat zijn, maar ze besmeuren zijn nagedachtenis met een Nederlandse versie van de Kristallnacht. Bij alle twijfels over de mogelijke vrijblijvendheid van ons integratiebeleid past hier slechts een schaamtevol stilzwijgen, wat natuurlijk ook weer niet wil zeggen dat we over andere dingen onze mond moeten houden. En wat dat betreft kunnen we helaas niet anders concluderen dan dat FC Twente actief meewerkt aan de verloedering van de normen en de verharding van de maatschappij. En wel hierom:

Blaise N’Kufo is door de aanklager van de KNVB met een officiële waarschuwing berispt voor zijn reactie na de wedstrijd tegen ADO Den Haag, toen hij op oerwoudgeluiden en “Oe a kankeraap” werd onthaald. Volgens de KNVB heeft hij hiermee “bijgedragen aan de negatieve beeldvorming van het betaald voetbal. Een voetballer heeft ook een voorbeeldfunctie. Ook al wordt hij uitgedaagd, hij heeft zich altijd passend te gedragen”. En nou komt het: FC Twente legt zich neer bij de uitspraak van de aanklager, sterker nog, de club verklaart bij monde van voorzitter Johan Plageman: “De KNVB heeft gezocht naar een elegante oplossing. Er is al genoeg gezegd en geschreven over deze zaak”.

Nee, nee en nog eens nee, meneer Plageman. Dit is geen elegante oplossing en er is over deze zaak nog lang niet genoeg gezegd en geschreven. Door deze straf te accepteren, inclusief de bijbehorende argumentatie, geeft u alle onwelwillende voetbal-“supporters” een vrijbrief om hun kwalijke dampen vanuit de onderbuik te laten ontsnappen in een giftige vulkaan van haat en racisme. Alles mag en de spelers hebben het maar te accepteren, want ook al worden ze uitgedaagd, ze hebben zich altijd passend te gedragen. En dat is nou precies wat hun voorzitter in dat geval ook had moeten doen, uitgedaagd door zo’n regelkoelie van de KNVB: passend protesteren tegen die officiële waarschuwing, tot aan de hoogste instanties. Nu komt het gajes aan de macht. En we hebben de laatste dagen kunnen zien, waartoe dat kan leiden.


Copyright Peter Bonder.

Kijk ook op www.twentesport.com.