De ijstijd

“Angenent laat oude ijstijden herleven” kopte de Volkskrant van maandag 6 december. Dit bericht bezorgde me een zekere rilling en dat kwam niet alleen door de ijskoude lading van de inhoud. Met schaatsen heb ik niets en ik word dan ook niet overmand door gevoelens van warmte bij het vooruitzicht, dat we de komende drie maanden weer eindeloos en uitgebreid geconfronteerd zullen worden met het balkende gehinnik van Gianni Romme, het langeafstands commentaar van Herbert Dijkstra, de uitbundige schuimvorming van Jochem Uytdehaage en de gereformeerde kabeltruien van Henk Gemser. Maar gelukkig zijn er ook nog andere sporten. Terwijl ik dit stukje uittik, kijk ik met een schuin oog mee naar Eurosport, dat de hockeywedstrijd Nederland-Pakistan rechtstreeks uitzendt. Het is één van de vele toppers in de Champions Trophy, de competitie tussen de zes beste landen ter wereld, en het toernooi vindt plaats in Lahore. Nederland speelde dus in het hol van de leeuw, maar intussen weet u natuurlijk allang, dat we relatief eenvoudig met 4-1 gewonnen hebben. En vandaag moesten ze alweer vol aan de bak, tegen Spanje. Al met al krijgen de heren binnen acht dagen zes volledige wedstrijden voor de kiezen, terwijl de Pakistaanse mussen even spontaan als massaal van het dak vallen, en ik heb het al eens vaker gezegd en geschreven, maar het kan wat mij betreft niet vaak genoeg herhaald worden: daar zou je bij onze voetbalmiljonairs eens mee aan moeten komen. Overigens, de eerste Nederlandse hockeyer in Pakistan is reeds aan de dunne, het bewijs dat hockey dus toch nog steeds een echte kaksport is.

Copyright Peter Bonder.

Kijk ook op www.twentesport.com.