Pussycat

Ondanks alle treurige gebeurtenissen van de laatste weken heb ik me nog niet echt geschaamd om Nederlander te zijn. Natuurlijk, het stuitende gestuntel van Donner en Remkes, daar wordt een mens niet vrolijk van. En die merkwaardige Beethoven-coupe van de heer Wilders valt in het buitenland ook lastig uit te leggen. Maar verder, ach, het gaat z’n gangetje, ofschoon ik wel het gevoel had zo ongeveer de enige Nederlander te zijn, die in de laatste week voor diens dood niet door Prins Bernhard gebeld was. Maar toen zag ik Neelie Smit-Kroes op de treurbuis en toen wist ik het weer. Als ik die Rotariaanse kakdoos zie, en vooral hoor, met die Gooise r en dat Schoevers-Engels, dan wil ik weg. Heel ver weg, niet alleen van haar fossiele VVD-fanclub, maar ook van de macho geilheid in het parlementaire tussenbeense van het Europese old boys network. De omstreden eurocommissaris had als eerste beleidsdaad een fusie verboden en een paar boetes uitgedeeld. “Ik ben geen pussycat voor het bedrijfsleven. Ik vind het heerlijk als mensen me in privé-omstandigheden zo noemen, maar niet in het zakelijke verkeer.” (De Volkskrant, 10 december.) Getver! We laten ons in politiek Europa vertegenwoordigen door een overjarige stoeipoes, die er nog voor uitkomt óók dat ze krols is.

Nikkelen Neeltje gaat over de mededinging in Europa. Haar collega’s van de Nederlandse concurrentiewaakhond roeren zich ook, maar dan wat minder pseudo sexy. Toch vervullen zij eveneens een achtenswaardige taak, want op hun missie liggen bezwaren tegen John de Mol achter de heg. Volgens de NMa krijgt de tv-tycoon een te grote machtspositie bij de voetbalrechten, als hij er in slaagt om met zijn bod de uitzendingen van vrijdag tot en met maandag in zijn bezit te krijgen. Bovendien heeft telecombedrijf Versatel 30 miljoen euro geboden om de wedstrijden live uit te zenden, maar dan wel achter de decoder. En wie heeft ruim 40% van de Versatel-aandelen in handen? Jawel: John de Mol. Je hoeft slechts de recensies van zijn biografie te lezen om te beseffen, dat die man maar één ding wil: wraak op het mislukken van Sport 7, met zijn rancune als drijfveer en zijn miljoenen als glijmiddel. En zo blijkt eens te meer, dat geld en geld alleen de macht heeft. Boonstra gaat vrijuit. Jeugdgevangenissen overvol. OM niet ontvankelijk. Bezuinigingen op kunst en cultuur. Berlusconi vrijgesproken. Minima en bejaarden niet ontzien. De Mol verwerft voetbalrechten. Waarom verbaast mij dit alles niets? Tom Jones zong het al: “What’s new, pussycat?”

Copyright Peter Bonder.

Met dank aan 360SportsIntelligence.